Skip to content

‘PRONAĐENO TIJELO JEDNOG OD NESTALIH BRITANACA’, javlja Wagner

Christopher Parry, 28, i Andrew Bagshaw, 48, državljani Velike Britanije, bili su u Bakhmutu i Kramatorsku i u petak 6. januara krenuli prema obližnjem Soledaru, no na odredište nisu stigli i svaki kontakt s dvojcem je izgubljen.

Na telefon ‘Ask Wagner’ (Pitaj Wagner) 8. januara stigao je zahtjev za pronalazak dvojice britanskih državljana nestalih 6. januara u Soledaru – Andrewa Bagshawa i Christophera Parryja.

Danas je pronađeno tijelo jednog od njih, kod njega su pronađeni dokumenti o obojici Britanaca’, objavljeno je na Telegram kanalu osnivača grupe Wagner, Evgenija Prigožina.

Nisu objavili podatke čije tijelo je pronađeno, Christophera ili Andrewa.

Dokumenti Andrewa Bagshawa / Foto: Telegram Wagner

 

Andrew Bagshaw je rođen u Velikoj Britaniji, ali je živio u Christchurchu na Novom Zelandu. Kupio je jednosmjernu kartu za Ukrajinu u martu i djelovao je u koordinaciji s nevladinom organizacijom Kiwi Aid and Refugee Evacuation (KARE) sa sjedištem u Novom Zelandu.

Pronađeni dokumenti Christophera Parrya / Foto: Telegram Wagner

Pronađeni dokumenti Christophera Parrya / Foto: Telegram Wagner

Christopher Parry, koji je rođen u Cornwallu, ali se kasnije preselio u Cheltenham, bio je trener trčanja prije nego što je također u martu kupio jednosmjernu kartu za Ukrajinu, izvijestio je ranije Daily Mail.

Podsjetimo, Prigožin je kasno u utorak tvrdio da je njegove snage kontroliraju čitav grad, opkolivši ukrajinske snage u “kotlu” u centru.

Ukrajinska vojska demantirala je da su ruske snage opkolile i da kontroliraju istočni ukrajinski grad Soledar.

Večeras je Prigožin ponovo rekao da je Soledar pod njihovom kontrolom i da su pobijeni oni koji su odbili predaju.

Još jednom želim potvrditi potpuno oslobađanje i čišćenje teritorija Soledara od jedinica ukrajinske vojske. Civili su povučeni, borci Oružanih snaga Ukrajine koji se nisu htjeli predati su uništeni. Ubijeno je oko 500 ljudi. Cijeli grad je zatrpan lešeνima ukrajinskih vojnika. O nikakvom humanitarnom koridoru ne može biti govora. Počinjemo čistiti mine”, piše na Telegramu Prigožina.

Informacije s prve crte bojišnice nije moguće neovisno potvrditi.