Skip to content
pronašao lire iza slike- ilustracija

Pronašao 23 miliona lira iza slike, a onda šok: ​​Banci više ništa ne vrijede?

Čovjek iz Brindisija pronašao je 23 miliona lira iza slike koju mu je ostavio otac, ali prema talijanskoj banci lire se više ne mogu promijeniti u eure.

Naime, muškarac je nakon smrti oca, poznatog apulijskog slikara, kopajući po jednoj kutiji pronašao umjetničku sliku iz 16. vijeka iza koje su bila skrivena čak 23 miliona – starih lira. Ta bi suma vrijedila otprilike 11 hiljada eura za koje se nadao da će ih uspjeti spasiti, javlja Il Corriere della Sera.

Radost se u trenu pretvorila u razočaranje. Središnja talijanska banka je na molbu da promijeni u eure nekoliko miliona lira pronađenih iza umjetničke slike odgovorila: ‘Ne, žao nam je, rokovi su istekli, za nas je to bezvrijedni papir.’

Kontaktirao je Središnju talijansku banku te upitao kako dalje s promjenom novca u eure, ali odgovor ga je gurnuo u očaj. Iz banke su mu objasnili da se lira više ne može pretvoriti u eure jer je od uvođenja nove valute prošlo više od deset godina, u ovom slučaju 21 godina i, prema talijanskom zakonu, uvjeti su istekli.

Zatražio je pomoć udruge Giustitalia

Nada da će ipak moći iskoristiti nasljedstvo je, međutim, potaknula čovjeka da se obrati udruzi Giustitalia koja se između ostalog na nacionalnoj i međunarodnoj razini bavi problemom mijenjanja lire u euro. Zatražio je pomoć udruge te se obratio sudu.

Stručnjaci iz udruge Giustitalia pojasnili su kako, u stvarnosti, nada za mijenjanje lira u eure još uvijek postoji jer, prema članku 2935. talijanskog građanskog zakona, ‘početni rok od deset godina teče od trenutka kada je subjekt u mogućnosti ostvariti svoje pravo’. U ovom slučaju, dakle, od nedavnog datuma kada je pronašao 23 miliona.

PROČITAJTE JOŠ… Stručnjaci izmjerili preko 15.000 muških spοlnih organa, οvο je prosječna veličina, a rezultati će mnogima donijeti olakšanje

PROČITAJTE JOŠ… Digla kredit da ljubavniku posudi novac, a on ga ne vraća