Skip to content

Pronašla 118-godišnji kolačić u haljini ruske kraljevske vojvotkinje

Galina Georgievna Fedorova, iz Rusije, restaurirala je haljinu koju je nosila velika kneginja Ksenia Aleksandrovna na kostimiranom balu iz 1903. kada je u njoj otkrila malenu poslasticu.

Aleksandrovna je kraljevska sestra cara Nikole II., posljednjeg ruskog cara koji je bio prisiljen abdicirati tijekom ruske revolucije.

Galina, iz Rusije, podigla je jedan rukav vojvotkinjine haljine, a onda je primijetila da je drugi zašiven, pa je skinula konac s donjeg dijela i osjetila da joj nešto pada u ruku.

“Ružičasti kamenčić” nalazio se unutar rukava satenske haljine i vjeruje se da ga je vojvotkinja tamo ugurala kada je muški gost zamolio za ples.

Šokirana otkrićem, Galina ga je kušala i shvatila da je sladak.

Ksenia Aleksandrovna

Slatkiš je izložen u Državnom muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu u Rusiji. To je najveći muzej umjetnosti na svijetu po galerijskom prostoru, a osnovan je 1764. godine.

Ksenia Aleksandrovna / 1903.

Nina Tarasova, kustosica kostima na Odsjeku za povijest ruske kulture, dodala je kako vjeruju da ga je velika kneginja zagrizla tijekom kostimiranog bala.

Balska haljina, ukrašena ručno rađenim zlatovezom, bila je potpuno prošarana ukrasnim užicima. I, po svoj prilici, težila je mnogo.

Ksenia Aleksandrovna / 1903.

Kokošnik (ukras na glavi)  s bisernom mrežom, obasjan bezbrojnim snježnobijelim bisernim kapljicama, ljubičastim kapljicama od svijetlog spinela i pojedinačnim umetcima zelenih dragulja, nije preživio do danas.

Saten je svjetlucao nježnim zlatom, a njegov dekor baršunastim uzorkom jednostavno je očaravajući. Vez zlatnim nitima izgleda aristokratski, istinski bogato.

Sama haljina je bila jedinstvena i prekrasna, no to nije bilo dovoljno. Povrh cijele kompozicije Aleksandrovna je ‘nabacila’ je prilično glomaznu ogrlicu s rubinima (ili špinelima) i čarobnim smaragdima. Ovratnik je bio okrunjen uočljivom ogrlicom od nekoliko niti s velikim biserima.

Velika kneginja Xenia Alexandrovna rođena je u palači Anichkov u St. Petersburgu 1875. godine.

Ksenia Aleksandrovna

Kad ju je život natjerao da pobjegne u Veliku Britaniju, morala je prodati gotovo sve preostale predmete nakita kako bi uzdržavala sebe, nesretnog muža i podučavala svoje voljene sinove.

Ksenia Aleksandrovna sa suprugom Aleksandarom Mihailovicem

Nakit koji je uspjela iznijeti iz Rusije brzo se smanjivao. Osim toga, doista nije znala ni prodavati nakit.

Jednom, kada je princeza planirala prodati divne bisere, prevario ju je trgovac. Dakle, novac i nakit ostali su u krivim rukama. Slučaj se pokazao glasnim, a sve su britanske novine razglasile vijest o neuspješnom poslu ruske aristokratkinje.

Ali najgorča pilula zasigurno je bila ponovno pojavljivanje njezinog nakita koji su joj navodno oduzeli boljševici u Rusiji.

Početkom 1920-ih, komadi iz njezine kolekcije počeli su se pojavljivati ​​u Londonu

Jednom bolnom prilikom, britanska kraljica Mary predstavila je Fabergé kutiju od ružičastog oniksa dizajniranu za držanje karata i upitala Kseniju što misli o tome.

Xenia je odgovorila: “To je bilo na mom pisaćem stolu.”

Pa, htjela je slavu i dobila ju je

Ksenija Aleksandrovna preminula je 1960. u Engleskoj, u dobi od 85 godina.

I nažalost, od nekadašnje veličine života u Rusiji nije ostalo ni traga.