Skip to content
Branko kockica

Prošlo je 45 godina od prve epizode “KOCKA KOCKA KOCKICA!”

1974.godine izašla je prva epizoda dječije popularne emisije “Kocka Kocka Kockica” Prva epizoda “Kockice” dječije emisije koju su voljele mnoge generacije Jugoslovena emitovana je na nekadašnjoj Radio Televiziji Beograd (RTB).

Branko i drugari “Tatatatirci” ubrzo su postali sastavni dio života svakog mališana i mahom zbog toga svima je ostala kao najljepše sjećanje na bezbrižne, predškolske dane. “Tatatatiraaa”, glasio je čuveni poklič Branka “Kockice”, koji bi tako objavio polazak svojim malim drugarima na neku lokaciju snimanja. Taj izraz ostao je da “živi” do danas.!

Kada je te daleke 1974. godine Branko Milićević pristao da bude glavni glumac, odnosno voditelj edukativne emisije Televizije Beograd “Kocka, kocka, kockica” nije sigurno sanjao da će je snimati narednih 20 godina, pa ni da će po njoj i dobiti nadimak po kojem je danas svima poznat – Kockica.

“Ja nisam hteo da budem dečiji glumac, ali sam to jednostavno otkrio. I srećan sam zbog toga, jer ja prema deci imam neizmerno obožavanje”, izjavio je Branko u jednom od ranijih intervjua.

Tim koji su činili Ljubiša Bogićević i scenarista Ljubiša Đokić pripremao se godinu dana za snimanje, a nakon 10 epizoda, čije je trajenje bilo oko pola sata, na mjesto urednice dolazi Biserka Pejović, koja se na tom mestu zadržala sve do 1994. godine.

Ukupno je snimljeno preko 250 epizoda ove emisije, a uvodna pjesma “U svetu postoji jedno carstvo” poznata je i današnjim generacijama. Posljednji put se poznata špica “U svetu postoji jedno carstvo” pojavila na televizijskim ekranima 1994. godine.

Kroz emisiju su prošle brojne slavne ličnosti iz svijeta umjetnosti, muzike i filma. Broj djece koja su učestvovala u snimanju, vjerovatno niko precizno ne zna (jedan od podataka je više od 3.000 djevojčica i dječaka iz cijele Jugoslavije!).

Svaka emisija je bila priča, a može se reći i svijet za sebe, pošto su nas Branko i “Tatatatirci” učili o svijetu oko nas, ali i o svim onim životnim stvarima koje su nam na samo naizgled dječiji način približavali. Bilo da se nalaze u prirodi, u učionici, Branko i drugari su nam objašnjavali zašto je važno da radimo neke stvari poput pranja zuba ili jedenja spanaća.

Produkcija je bila vrlo ozbiljna – 12 ljudi radilo je na svakoj emisiji, a ako bi tema bila neka stručna, poput fizike, hemije, matematike… za scenario te epizode bili su, kao saradnici, angažovani oni koji su u određenu oblast razumjeli. Vodilo se računa o svemu – o temama za djecu predškolskog uzrasta, pratile su se promjene i trendovi.

Branko “Kockica” je učio djecu zašto je važno da se svakog dana peru zubi, da treba prati ruke, zašto je važan sport, kako treba pravilno da idu ulicom, zašto nije dobro lagati…

U sjećanju su mnoge epizode “Kockice”, a jedna od najupečatljivijih je iz 1984. godine, kada je dječici, odjevenoj u nošnje bivših jugoslovenskih republika, objašnjavao zašto je važno da se sve republike drže zajedno i pomažu.

Iako je 2005. ponovo započeto snimanje, emisija nije ponovila pređašnji staž u emitovanju, te je njeno prikazivanje iste godine prekinuto.

Danas, zaslugom današnjeg RTS-a uz pomoć starije generacije epizode “kockice” se i danas mogu odgledati na Youtube (rts kanal)
a vi ako hoćete pogledajte prvu epizodu iz 1974.godine!

Izvor: zanimljivostidana

Sidebar