Skip to content

Rumunski navijači skandirali ‘Ρutin Ηuilo’

  • Prva utakmica ukrajinske reprezentacije na Evropskom nogometnom prvenstvu završila je porazom od rumunske reprezentacije 0:3. 

U 29. minuti Rumuni su dali prvi gol. Ukrajinski golman ispucao je prenisku loptu na bok, gdje ju je presjekao Man i dao u sredinu za Stanciu, koji je s oko 25 metara opalio iz prve i pogodio same rašlje. Ovosezonski junak Real Madrida Lunin bio je potpuno nemoćan.

Drugo poluvrijeme započelo je napadima Ukrajinaca, ali su rumunski nogometaši uspjeli izvesti kontru i udvostručiti rezultat. Lopta je stigla do Dennisa Mana na desnu stranu, on se počeo namještati na udarac lijevom nogom, čuvar mu je tu loptu izbio, ali na nju je natrčao Marin i opalio s 25 metara. Prizemni udarac otišao je ispod ruke Luninu.

Samo četiri minute kasnije Rumunji su izigrali Ukrajince kombinacijom iz kornera, iz kojeg je Man primio kratko dodavanje, sjurio se prema golu, driblingom izbacio čuvara i zatim ubacio pred gol, gdje je Denis Dragus samo pospremio loptu u mrežu.

Sada ukrajinski nogometaši moraju poraziti slovačku reprezentaciju u drugom kolu i uzeti bodove s Belgijom kako bi nastavili borbu u doigravanju za Euro 2024.

Rumunski navijači skandirali  “Ρutin Ηuilo”

“Putin – Huilo!”- “Putin – Huylo!” To je tipična ruska uvreda. Označava osobu kojoj se ne može vjerovati, ali se ipak ponaša kao da vjeruje u svoje riječi. Neka vrsta ‘serοnje’, ali mnogo grublji izraz. 

Pretpostavlja se da je najmanje 30.000 Rumuna izašlo na ulice Minhena neposredno pred utakmicu Rumunija – Ukrajina.

Jedno je sigurno, ovo je dan koji Rumuni nikada neće zaboraviti