Skip to content

U Kijevu je punica prijavila zeta policiji zbog podrške ruskoj vojsci. Priznao je krivnju, ali se nije pokajao

  • Punica je u Kijevu rekla policiji da njen zet podržava rusku vojsku, a sud ga je poslao u zatvor na godinu dana.

Izvještaj “Sudski izvjestitelj” javlja to pozivajući se na presudu od 15. februara, piše ukrajinska CTPAHA.

U presudi se navodi da je početkom maja 2022. muškarac bio u vikendici svoje punice u selu Dzvonkovoe, Kijevska oblast.

U prisustvu punice, sina i još dvoje ljudi rekao je: “Ukrajina kao država ne postoji, ovakvi pogledi i ljepota kao u Ukrajini su samozavaravanje ukrajinskih fašista, i općenito svih. U Rusiji je puno bolje. Da nije bilo Bandera poput nas, onda bi Rusija odavno bila ovdje i uspostavila bi svoj poredak i naučila ukrajinske fašiste ispravnim navikama.”

“Kad Rusija opet dođe, uzet ću mitraljez i obučavati dobrovoljce i ubijati ih, kao i bivše vojnike ATO-a i sve domoljube poput vas, a ako se ne budem mogao sam nositi, pokazat ću ruskoj vojsci gdje žive ti nezahvalni ljudi”, dodao je.

Drugi put, u prisustvu troje ljudi, rekao je: “Brže bismo bili poraženi, svi koji podržavaju Ukrajinu bili bi zatvoreni i ubijeni. Čim Rusija dođe, živjet ćemo bolje. Ja ću im pomoći i biti prvi koji će ići raditi u novoj vlasti, ja ću im pomoći, a i sada im pomažem na internetu. Što se tiče Buče, Irpena i Mariupolja, mi smo sami silovali, ubijali, zlostavljali i uništavali svoj narod, a krivimo Rusku Federaciju. Rusija s tim nema ništa. Ona nas je zapravo došla osloboditi i spasiti od Bandere”.

Krajem septembra te godine, optuženi se sa sinom, punicom i još jednom osobom vozio svojim Opelom u Kijevu. Vozeći se željezničkom prugom ugledao je voz natovaren vojnom opremom ukrajinskih oružanih snaga.

Zatim je čovjek u svađi rekao: “Hitno je potrebno snimiti video i fotografirati ovu opremu kako bi se te fotografije prenijele, pa da se ta oprema pod hitno uništi” i “Ukrajinu treba bombardirati, Ukrajinci su stoka, koji ne bi trebali živjeti, namjerno ću potkopati ekonomiju vaše bezvrijedne Ukrajine. Ako budem imao priliku snimiti ili nekome poslati video ili fotografiju vojne opreme, učinit ću to i bit će uništena. Ukrajina treba biti prijatelj s Putinom jer je pametan čovjek i učinio je pravu stvar što je napao i započeo rat protiv Ukrajine.”

Dana 31. decembra 2022., napuštajući okrug Darnitsky preko Patonovog mosta, u prisutnosti istih rođaka tokom zračnog napada, rekao je: “Šteta što je projektil oboren, bilo bi bolje da je pao… ruski svijet bi davno bio tu… Rusku vojsku podržavam od početka ulaska Ruske Federacije na ukrajinsko tlo, podržavat ću je i dalje u svim planovima i pomoći ću u uništavanju Oružanih snage Ukrajine.”

Optuženi je ranije neosuđivan, a uzdržava sina rođenog 2012. godine. Priznao je krivnju. Rekao je da je stvarno govorio protiv Ukrajine, a te riječi izgovorio je “iz emocija”.

Sada je shvatio da nema potrebe to govoriti, ali bio je među rodbinom kojoj je vjerovao. Više ne vodi takve sporove, jer u tome više ne vidi smisao. Priznanje krivnje, smatra sud, ne može značiti iskreno pokajanje.

Optuženi nije izrazio žaljenje zbog svojih izjava, već je samo naznačio da je shvatio da to nije trebao reći u tom trenutku, piše ukrajinska CTPAHA.