Skip to content

Putin je komentirao moguće slanje NATO trupa u Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini o kojima se razgovaralo u intervjuu s novinarom Dmitrijem Kiselevim. Govorio je o kriterijima za uspješan rad, ekonomskim i društvenim zadaćama za sljedećih šest godina, budućnosti Rusije i odnosima sa Zapadom.

Rekao je da je zapadno vojno osoblje bilo u Ukrajini tijekom cijelog razdoblja rata, a ako se legaliziraju, “to neće promijeniti situaciju na bojnom polju”.

– Činjenica je da je vojska zapadnih zemalja već dugo prisutna u Ukrajini, bila je prisutna i prije državnog udara, a nakon državnog udara njihov broj se višestruko povećao. Sada su prisutni izravno, u obliku savjetnika, prisutni su u obliku stranih plaćenika i trpe gubitke. Ali ako je riječ o službenim vojnim kontigentima stranih država, onda sam siguran da to neće promijeniti situaciju na bojištu. To je najvažnije. Kao što ni opskrba oružjem ne mijenja ništa – kazao je Putin te nastavio:

– Drugo, to bi moglo dovesti do ozbiljnih geopolitičkih posljedica. Jer ako, recimo, poljske trupe uđu na teritorij Ukrajine kako bi, kako to zvuči, pokrivale ukrajinsko-bjelorusku, recimo, granicu ili na nekim drugim mjestima kako bi oslobodile ukrajinske vojne kontingente za sudjelovanje u neprijateljstvima na liniji kontakta, onda mislim da poljske trupe nikada neće otići odatle. Pa meni se tako čini. Jer oni će se htjeti vratiti… Žele vratiti one zemlje koje povijesno smatraju svojima i koje im je otac naroda Josif Visarionovič Staljin oteo i prenio Ukrajini. Oni ih, naravno, žele natrag. –

– Tako da ako tamo uđu službene poljske jedinice, teško da će otići. Ali onda bi njihov primjer mogle slijediti i druge zemlje koje su izgubile dio svojih teritorija kao rezultat Drugog svjetskog rata. I mislim da će geopolitičke posljedice za Ukrajinu, čak i sa stajališta očuvanja njezine državnosti u modernom obliku, naravno, isplivati ​​u punom sjaju i punoj veličini – kazao je ruski predsjednik.

Američke trupe, ako se pojave u Ukrajini, za Moskvu će biti “intervencionisti”

– Znamo što su američke trupe na ruskom teritoriju, to su intervencionisti. Tako ćemo se odnositi i ako se pojave na teritoriju Ukrajine. Oni to razumiju. Rekao sam da je Biden osoba, predstavnik tradicionalne političke škole i to se potvrđuje. Tamo, osim Bidena, ima još puno stručnjaka za rusko-američke odnose i za područje strateškog obuzdavanja. Stoga ne mislim da ovdje sve tako strmoglavo juri, ali mi smo spremni za to. Rekao sam više puta, za nas je to pitanje života i smrti, ali za njih je pitanje poboljšanja taktičke pozicije općenito u svijetu, a posebno u Evropi, očuvanja statusa, statusa među saveznicima…

Jesmo li doista spremni za nuklearni rat? – novinar je uputio pitanje ruskom predsjedniku

– Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni. Oni su stalno uz nas, stalno u stanju borbene gotovosti. Ovo je prvo, i drugo,  to je takođe opštepriznata stvar, naša trijada, nuklearna trijada, modernija je od bilo koje druge trijade. A takve trijade postoje samo kod nas i Amerikanaca, zapravo i tu smo mnogo više napredovali. Naš je moderniji – cijela nuklearna komponenta. Općenito, što se tiče nosilaca i naplate, imamo približno paritet, ali naš je moderniji.

– Svi to znaju, stručnjaci znaju sve. Ali to ne znači da se trebamo mjeriti brojem nosača i bojevih glava. Ali morate znati o ovome. A oni kojima je potrebno, ponavljam, stručnjaci, specijalisti, vojska, oni to dobro znaju. Sada postavljaju zadatak da tu modernost, novinu uvećaju i imaju odgovarajući plan. Znamo i ovo. Razvijaju sve svoje komponente. Mi također. Ali to ne znači da su, po mom mišljenju, oni spremni sutra započeti ovaj nuklearni rat. Pa, oni to žele, ali zašto to rade? Mi smo spremni.

U vezi Harkova ili Hersona, je li vam kroz glavu prošla misao o taktičkom nuklearnom oružju? – upitao je novinar.

– Za šta? Unatoč tome što je na prijedlog tadašnjeg zapovjedništva ova skupina s naše strane donijela odluku o povlačenju trupa iz Hersona, ali to uopće nije značilo da se naša fronta tamo raspada. Ništa nije bilo ni blizu ovoga. To je jednostavno učinjeno kako ne bi došlo do nepotrebnih gubitaka među osobljem. To je sve. To je bio najvažniji motiv, jer u uvjetima borbenih djelovanja, kada nije bilo moguće potpuno opskrbiti skupinu koja se nalazila na desnoj obali, jednostavno bismo trpjeli neopravdane gubitke u ljudstvu. Zbog toga je odlučeno da se preseli na lijevu obalu.

– A ispravnost ovog izbora potvrdilo je ono što je ukrajinsko zapovjedništvo pokušalo učiniti u određenim područjima lijeve obale – u istom naselju Krynki. Samo su svoje ljude ubacili unutra, kao u mašinu za mljevenje mesa, i to je to. U zadnje vrijeme tamo trče bosi, u doslovnom smislu te riječi. U doslovnom smislu riječi. Tamo su brzim čamcima i dronovima pokušali ubaciti streljivo. Pa, što je to? Dobro? To je bilo samo za klanje, samo su poslani na klanje.

– Tko odlučuje, zašto to rade? Besmisleno je. Besmisleno s vojnog gledišta. Stoga, zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe. Ali oružje postoji da bi se koristilo. Imamo svoje principe. O čemu oni govore: da smo spremni upotrijebiti oružje, uključujući i ono koje ste spomenuli, ako je riječ o postojanju ruske države, narušavajući naš suverenitet i neovisnost. Sve je zapisano u našoj strategiji, nismo je mijenjali.

Putin je komentirao jučerašnje borbe nakon upada diverzanata na granici Belgorodske i Kurske oblasti

– Objašnjenje je vrlo jednostavno. Sve se to događa u pozadini neuspjeha na liniji dodira, na prvoj crti. Prošle godine nisu ostvarili niti jedan cilj koji su si postavili. Štoviše, sada je inicijativa u potpunosti prešla na naše oružane snage. To svi znaju, svi to priznaju, evo, mislim, neću reći ništa novo. Ali u pozadini tih neuspjeha, oni moraju pokazati barem nešto, a uglavnom pozornost treba usmjeriti na informacijsku stranu stvari.

Ovdje na crti državne granice neprijatelj je pokušao napasti prvenstveno diverzantskim skupinama – evo posljednjeg izvješća Glavnog stožera – negdje do 300 ljudi, uključujući i sudjelovanje stranih plaćenika. Gubici neprijatelja iznosili su više od 200 ljudi, oko 230.

Od osam upotrijebljenih tenkova, neprijatelj je izgubio sedam, od devet oklopnih vozila – devet, od kojih su sedam bili Bradley američke proizvodnje. Korištena su i druga oklopna vozila, ali uglavnom za prijevoz ljudstva: dovezu ih, bace i odmah odu. Ovo je na belgorodskom dijelu granice. Tamo malo južnije, po meni, na jednom mjestu, s puno manjim snagama. Ali svejedno, glavni cilj, u to uopće ne sumnjam, jest ako ne poremetiti predsjedničke izbore u Rusiji, onda barem nekako ometati normalan proces izražavanja volje građana.

– Drugo, to je informacijski učinak, koji sam već spomenuo. Ali treće, ako im barem nešto uspije, da dobiju neku šansu, neki argument, neki adut u eventualnom budućem pregovaračkom procesu: dobro, mi ćemo vam vratiti ovo, a vi ćete vratiti ovo nama. Rekao sam da je lakše razgovarati s ljudima koji se vode po principu “najeo, napio i nos u poznato gradivo”, jer možeš uzeti u obzir što će oni učiniti. Pokušat će i na nekim drugim područjima. Mi to vidimo.

Zasebno je komentirao riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ne bi trebalo biti “crvenih linija” u odnosu na Rusku Federaciju.

Što se tiče onih država koje kažu da nemaju crvenih linija u odnosu na Rusiju, onda moraju shvatiti da ni u Rusiji neće biti crvenih linija u odnosu na te države.

– Što je s malim državama Evrope? Prvo, prema svima se odnosimo s poštovanjem, bez obzira na sve. I drugo, kada oni, te male države, pozivaju na pooštravanje politike prema Rusiji i poduzimanje nekih ekstremnih mjera, uključujući slanje vojske i tako dalje, to su ipak te države, i one to razumiju, koje neće snositi posljedice provokativne izjave koje su davali. Ali oni koji to mogu osjetiti ponašaju se mnogo suzdržanije. I to s pravom. –

Novinar je upitao Putina da li zna što se dogodilo sa Švedskom, s obzirom da je švedski ministar vanjskih poslova iznenada izjavio da je Švedska protiv toga da NATO baze budu trajno na švedskom teritoriju.

– Morate njih pitati, ne znam. S tim zemljama imamo prilično dobre odnose, stabilne odnose. I mislim da im je više koristilo to što se pridržavaju neutralnosti, jer to daje određene prednosti: barem kao pregovaračka platforma za smanjenje napetosti u Evropi. S Finskom smo općenito imali idealne odnose. Jednostavno savršeno. Nismo imali niti jedan zahtjev jedan prema drugom, pogotovo teritorijalni, a da ne govorim o drugim područjima. Nismo čak ni imali trupe, svu vojsku smo maknuli odande, s rusko-finske granice.

– Zašto su to učinili? Na temelju, po mom mišljenju, čisto političkih razloga, vjerojatno sam stvarno želio biti član zapadnog kluba, pod nekom vrstom kišobrana. Zašto im ovo treba? Iskreno, ne razumijem. To je apsolutno besmislen korak sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa. Međutim, na njima je da odluče. Tako su odlučili. Ali tamo nismo imali trupe, sad ćemo imati.

– Tamo nije bilo sustava za uništavanje, ali sada će ih biti. Zašto? Naši ekonomski odnosi bili su vrlo dobri. Iskoristili su naše tržište, dosta smo kupovali od njih. Što nije u redu s ovim? Ali sada će se situacija promijeniti. Sa svojim brojnim proizvodima na drugim tržištima, oni zapravo nisu potrebni…