Skip to content

Putin je najavio mogućnost premještanja tranzita sa Sjevernog toka

Rusija bi mogla premjestiti tranzit plina iz Sjevernog toka u regiju Crnog mora i Tursku, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu Russian Energy Week.

“Izgubljeni obujam tranzita kroz Sjeverne tokove, duž dna Baltičkog mora, također bismo mogli premjestiti u regiju Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu preko Turske, stvarajući u Turskoj najveće plinsko čvorište za Europu, ako su, naravno, naši partneri zainteresirani za to”, rekao je.

Prema šefu ruske države, takva odluka ima ekonomsku izvedivost, osim toga, razina sigurnosti na ovoj ruti je mnogo veća.

Istodobno je istaknuo da je Rusija spremna obnoviti opskrbu Europe duž preživjele linije Sjevernog toka.

Lopta je, kako se kaže, na strani Europske unije. Ako žele, neka samo otvore slavinu i to je to. Mi nikoga ne ograničavamo ni u čemu, pa tako i spremni smo isporučiti dodatne količine u jesensko-zimsko razdoblje”, rekao je gospodin Putin.

Istaknuo je kako Rusija uvijek ispunjava svoje obveze i to se razlikuje od zapadnih zemalja. Kao primjer naveo je Sjedinjene Američke Države – kada su se američki tankeri koji su prevozili LNG u Europu na pola puta okrenuli i promijenili odredište jer je drugdje prodavačima ponuđena viša cijena.

EU i Njemačka zasebno bi trebale pokazati jasnu želju i jamstva za nastavak sigurnog rada plinovoda Sjeverni tok, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller tijekom Ruskog energetskog tjedna.

Druga linija Sjevernog toka 2 možda je oštećena, ali u njoj definitivno nema curenja plina, rekao je šef Gazproma. Prema njegovim riječima, “Gazprom” još nije pušten na mjesto nesreće.

“Europska unija i Njemačka moraju dati jasan, jasan, politički odgovor da su zainteresirani i žele da se te niti vrate u rad, te dati jamstva za nastavak sigurnog rada tih niti”, rekao je Miller.

Ruski energetski tjedan održava se u Moskvi od 12. do 14. listopada

Plenarnu sjednicu foruma ‘Russian Energy Week’ i govor Vladimira Putina možete pogledati ispod: