Skip to content

Putin je Vladi postavio zadatke za 2023.

Na sastanku Vijeća za strateški razvoj i nacionalne projekte Vladimir Putin je sažeo ekonomske rezultate 2022. i postavio zadatke za 2023. godinu. Ključne izjave predsjednika prenosimo iz materijala RIA Novosti.

Želio bih identificirati šest ključnih zadataka za 2023. Njihovo rješavanje omogućit će nam da uspješno krenemo prema postizanju nacionalnih ciljeva postavljenih do 2030. godine”, rekao je  predsjednik Rusije.

Prvi zadatak odnosi se na podizanje interakcije s našim ključnim partnerima na novu razinu. Da bismo to učinili, uklonit ćemo ograničenja u logistici i financijama. Naša vanjska trgovina prebacuje se na dinamične regije i tržišta, na zemlje u dinamičnom razvoju. <…> To su Azija, Bliski istok, Latinska Amerika, Afrika. Upravo ćemo na tržišta prijateljskih zemalja preusmjeriti opskrbu ruskim energentima. Tako je u devet mjeseci ove godine izvoz nafte u zemlje partnere porastao za gotovo četvrtinu“, rekao je Putin.

Nastavit ćemo razvoj naše zemlje, unatoč bilo kakvim vanjskim pritiscima, štoviše, sigurno ćemo ojačati, realizirati kvalitativno nove projekte, dovesti Rusiju na višu tehnološku razinu i osigurati njezin ekonomski, financijski, tehnološki i kadrovski suverenitet. U bliskoj budućnosti proširit ćemo zajedničku realizaciju projekata u energetici i poljoprivredi.”

Zadatak za sljedeću godinu je osigurati brzi rast prerađivačke industrije, povećati kapacitete u kratkom vremenu, stvoriti nove proizvodne linije. A ključni problemi ovdje su dostupnost sirovina, razvoj i tehnologija, oprema, kvalificirano osoblje i pripremljena mjesta.”

“Treba nastaviti s povećanjem minimalne plaće, i to po stopi višoj od inflacije i rasta prosječne plaće. Među onima koji rade ne smije biti siromašnih koji jedva spajaju kraj s krajem. Posao, naime rad, treba osigurati čovjeka s pristojnim primanjima”.

Od 1. januara 2023. transformiramo sustav potpore majčinstvu i djetinjstvu, pokrećemo jedinstvene mjesečne naknade za potrebite porodice s djecom od rođenja do 17. godine. Naknada će se dodjeljivati ​​na jedan zahtjev roditelja ili trudnice, i to odmah za svu djecu u porodici. Istovremeno će se povećati iznos naknada za trudnice.”

Produžit ćemo povlaštene hipoteke u cijeloj Rusiji do 1. januara 2024., dok će stopa biti nešto viša, povećavajući se na osam posto. Drugo, u isto vrijeme, naprotiv, pristup obiteljskim hipotekama, koji postaje naš glavni alat, će se proširiti.”

Rad našeg financijskog sustava mora zadovoljiti one potrebe koje su prethodno bile pokrivene zapadnim izvorima financiranja, uključujući trgovinu i financiranje projekata. <…> Rusija mora osigurati priljev dugoročnih ulaganja i vlasničkog kapitala, ulaganja u infrastrukturu i visokotehnološko poslovanje.<…> Na svim tim područjima sljedeće godine potrebno je postići opipljiv, zamjetan napredak.

Trebalo bi smanjiti fiskalno i administrativno opterećenje za stanovnike industrijskih klastera. Također će dobiti niske premije osiguranja i olakšice pri porezu na dohodak, a potražnju za njihovim inovativnim proizvodima koji tek ulaze na tržište poduprijet će dugoročnim narudžbama i subvencijama od države“, kazao je ruski predsjednik.

Protiv Rusije je pokrenuta sankcija bez presedana. Ona je imala za cilj da u kratkom vremenu suštinski slomi naše gospodarstvo, pljačkom naših deviznih rezervi, da sruši nacionalnu valutu – rublju – i izazove destruktivnu inflaciju. Ova računica, kao što vidimo, kako, zapravo, svi vide, nije bila opravdana’, rekao je Putin.

Krajem godine predviđa se pad BDP-a <…> za oko 2,5 posto. <…> I to je pad, ali to nije kolaps od 20 posto koji su predviđali mnogi zapadni i, iskreno, dijelom i neki naši stručnjaci. Očekujemo da će općenito, u tekućoj i narednim godinama, naš federalni proračun bit izvršen s malim deficitom – oko dva posto BDP-a, i to će biti jedan od najboljih rezultata među zemljama G20″, zaključio je ruski predsjednik.