Skip to content

Putin je Zelenskog nazvao “sramotom židovskog naroda”

Ruski predsjednik je Zelenskog nazvao “sramotom židovskog naroda” i prikazao film o holokaustu, dajući naslutiti da su ga u Kijevu navodno uskratili.

Vladimir Putin je tokom govora na Sanktpeterburškom ekonomskom forumu još jednom optužio Kijev za “podržavanje neonacizma”, piše Meduza.

Putin je pročitao nekoliko izjava ukrajinskih nacionalista iz Drugog svjetskog rata i uključio je i video posvećen njihovim zločinima. Prema Putinu, moderne ukrajinske vlasti “štite” takve ljude.

Dmitry Simes (politolog, moderator sesije) je rekao: Dobro znate da možda nijedna vaša izjava o Ukrajini ne izaziva toliko iritacije na kolektivnom Zapadu kao izjava da nacističke snage igraju veliku ulogu u ukrajinskoj politici – i da je potrebna “denacifikacija”. Kažu vam: “O čemu pričate? Zelenski je Židov, on je legalno izabran predsjednik.” Pa, očito, on je na strani svega dobrog (zapadnog) protiv svega lošeg (ruskog), pa nije na vama da kažete da je na strani nacista. Kako ćete odgovoriti na ovo? – upitao je politolog.

– Imam mnogo prijatelja Židova od djetinjstva, oni kažu: “Zelenski nije Židov, ovo je sramota za židovski narod. I ovo nije šala, nije ironija, razumijete? Uostalom, neonacisti, posljednji Hitlerovi, danas su uzdignuti na podij kao heroji Ukrajine. Holokaust je uništenje šest miliona Židova, milion i pol uništeno je u Ukrajini i, prije svega, rukama Bandere, rekao je šef Rusije.

Putin je zatim citirao, Jaroslava Stenka, šefa OUN banderine frakcije, koji je 1939 rekao: “Moskva i židovstvo su najveći neprijatelji Ukrajine. Inzistiram na uništenju Židova i svrsishodnosti prijenosa njemačkih metoda rada sa Židovima u Ukrajinu.”

Zatim je citirao još jednog banderovca Stepana Lenkavskog iz 1941. kada su njemačke jedinice ušle su u Lavov : “Što se tiče Židova, prihvaćaju se sve metode koje će dovesti do njihova potpunog uništenja.”

– Šta je to? Pa, milion i pol Židova je uništeno. Ne govorim o Rusima, nego o Poljacima, koji na svakodnevnoj razini nisu zaboravili što se dogodilo u Ukrajini od strane Bandere. Pa dobro, Poljaci, imaju svoje ciljeve, spavaju i gledaju kako povratiti Zapadnu Ukrajinu. I očito se postupno kreću prema tome. Ali mi sada govorimo o holokaustu. Pa, kako to možete poreći? – upitao je Putin.

– Ovdje govorimo i govorimo isto: znači Bandera je antisemit, neonacist. Nitko to ne želi čuti jer je Zelenski osoba sa židovskom krvlju. Ali on pokriva te nakaze neonaciste svojim djelovanjem. Pa, Lenjin je izbačen – to je vaša stvar, iako je on utemeljitelj moderne Ukrajine. Pa, Bog ga blagoslovio, ali zašto dižete naciste na ovaj pijedestal?

Publici je zatim prikazan materijal o ubistvima Židova i Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svjetskog rata.

– Ovo su Bandera i njegove pristaše. To su oni koji su danas heroji Ukrajine. To su oni koje današnje ukrajinske vlasti štite. I osobno i njihovu ideologiju. Kako se ne boriti protiv ovoga? Moramo se boriti protiv ovoga. Rusija je najpogođenija zemlja u borbi protiv nacizma, to nikada nećemo zaboraviti. Ako ovo nije neonacizam, što je onda? Imamo puno pravo vjerovati da je zadatak koji smo postavili „denacifikacija“ Ukrajine jedan od ključnih rekao je Putin nakon čega je dobio aplauz.

Ukrajinski veleposlanik u Izraelu, Jevgenij Kornijčuk, rekao je da čeka reakciju izraelske vlade na riječi šefa Kremlja.

A ako adekvatna reakcija ne bude postojala, tada bi planirani posjet zemlji supruge ukrajinskog predsjednika Elene Zelenske mogao biti poremećen.