Skip to content

PUTIN: Moja sljedeća poruka nije prijetnja, već ažuriranje informacija… (VIDEO)

  • Ruske zračno-svemirske snage počinju stalne patrole nad Crnim morem, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na press konferenciji nakon posjeta Kini.

Prema riječima gospodina Putina, ova odluka je donesena zbog Sjedinjenih Država koje su “odvukle dvije zrakoplovne skupine u Sredozemno more”.

“Dvije (američke) zračne skupine raspoređene su u Sredozemno more. Imajte na umu da moja sljedeća poruka nije prijetnja, već ažuriranje informacija: na temelju mojih uputa, ruske zračno-svemirske snage će započeti stalne patrole iznad neutralnog zračnog prostora iznad Crnog mora. Naši avioni MiG-31 opremljeni su sustavima Kinzhal, koji imaju brzinu od 9 Macha i domet od preko 1000 km”, poručio je Putin.

Usred eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, Sjedinjene Države poslale su nosač aviona Gerald Ford s udarnom grupom u istočni Mediteran. Bijela kuća je naglasila da bi njezino raspoređivanje u regiji trebalo odvratiti treće strane od širenja eskalacije oko Izraela. Šef Pentagona Lloyd Austin tada je najavio i slanje druge udarne grupe s nosačem USS Eisenhower.

Projektil hipersoničnog kompleksa Kinzhal, prema programerima, zajamčeno će nadvladati sve postojeće sustave zračne i raketne odbrane, isporučujući nuklearne i konvencionalne bojeve glave na udaljenosti do dvije hiljade kilometara.