Skip to content

PUTIN “mora shvatiti” DA NE MOŽE DOBITI rat u Ukrajini, kaže šef NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da, iako ruski predsjednik Vladimir Putin ne pokazuje nikakve naznake da želi mir, on “mora shvatiti” da ne može dobiti svoj rat u Ukrajini.

Putin mora shvatiti da ne može pobijediti, a za to, moramo nastaviti brzo opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem i streljivom koje im je potrebno da preuzmu teritorij i prevladaju kao suverena nacija u Europi”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom u Bruxellesu, piše CNN.

Stoltenberg je rekao da “dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom u generaciji”, NATO poduzima daljnje korake za jačanje obrane Saveza.

Pojačavamo svoju prisutnost i spremnost od Crnog do Baltičkog mora, uključujući i Poljsku“, rekao je.

“Borbeni avioni iz SAD-a i Nizozemske pomažu u zaštiti vašeg neba, baterije Patriot iz Njemačke pojačavaju vašu protuzračnu obranu, a hiljade vojnika iz svih NATO saveznika su u Poljskoj kako bi pomogli u odvraćanju od agresije”, rekao je Stoltenberg.

Zajedno šaljemo jasnu poruku, tako da u Moskvi ne može biti mjesta za pogrešne procjene. NATO će braniti svaki pedalj Poljske i cijeli saveznički teritorij“, dodao je.

Stoltenberg je rekao da su tijekom sastanka s Dudom ranije u srijedu njih dvojica također razgovarali o ulozi Bjelorusije u ratu u Ukrajini.

“Bjelorusija nastavlja primati i podržavati ruske snage i produbljuje svoju političku i vojnu integraciju s Rusijom. Pozivamo Bjelorusiju da prekine svoje suučesništvo u ratu”, rekao je Stoltenberg.

Duda je rekao da će Poljska nastaviti širiti svoje vojne sposobnosti, a obrambeni proračun zemlje za 2023. povećat će se na više od 4% BDP-a.

Željeli bismo imati što više zaliha NATO opreme” za slučaj mogućeg napada, rekao je.