Skip to content

Putin: Nevjerovatno, ali istinito – Opet nam prijete njemački tenkovi Leopard s krstovima na boku (VIDEO)

Prije tačno 80 godina na obalama rijeke Volge odigrala se bitka za Staljingrad. Predsjednik Ruske Federacije je, govoreći na koncertu posvećenom 80. obljetnici Staljingradske bitke, istaknuo da Rusija i dalje ima prijatelje kako na američkom kontinentu tako i u Europi, a da svi oni koji uvlače neprijateljske zemlje u rat protiv Ruske Federacije moraju biti spremni na posljedice.

 

Ruševine Staljingrada 1943. (Foto: TASS)

Putin je istaknuo da je bitka za Staljingrad ušla u povijest kao prekretnica.

Ova bitka nije bila samo bitka za grad, na kocki je bilo postojanje jedne napaćene, ali nepokorene zemlje (…) Mi smo se, kao što se više puta u našoj istoriji događalo, skupili u odlučujućoj bitci i pobijedili. Staljingrad je zauvijek postao simbol nepobjedivosti našeg naroda, same snage života. Ovaj grad, njegova okolica, sela širom zemlje obnovljeni su doslovno od nule, jer do februara 1943. ovdje nije ostalo praktički nijedno stablo, niti jedna zgrada.”

Oni koji europske zemlje, pa tako i Njemačku, uvlače u novi rat s Rusijom i sve neodgovornije to proglašavaju svršenom činjenicom, oni koji očekuju pobjedu nad Rusijom na bojnom polju, očito ne shvaćaju da suvremeni rat s Rusijom bi za njih bio sasvim drugačiji. Ne šaljemo naše tenkove na njihove granice, ali imamo čime odgovoriti, a korištenjem oklopnih vozila stvar se neće završiti. Ovo bi svi trebali razumjeti”, rekao je Putin.

Nijemci u Staljingradu septembar 1942. (Foto: TASS)

Sada, nažalost, vidimo da ideologija nacizma – već u svom modernom ruhu, modernoj manifestaciji – ponovno stvara izravne prijetnje sigurnosti naše zemlje, mi smo uvijek iznova prisiljeni odbijati agresiju kolektivnog Zapada. Nevjerovatno – nevjerovatno, ali istinito: opet nam prijete njemački tenkovi Leopard, na čijim bokovima su krstovi, i opet će se boriti s Rusijom na tlu Ukrajine rukama posljednjih HitΙerovih potomaka, rukama Bandere”, dodao je.

Predsjednik Rusije se usredotočio na glavne tradicije Rusije.

Onima koji nam prijete, očito je neshvatljiva jednostavna istina: sav naš narod, svi smo mi odrastali i s majčinim mlijekom upijali tradiciju svoga naroda – generacije pobjednika koji su svojim radom, znojem i krνlju i rukama stvarali našu zemlju, to nam je u nasljedstvo.

Postojanost branitelja Staljingrada za rusku vojsku, za sve nas, najvažnija je moralna i etička vodilja, a naši vojnici i časnici su mu vjerni. Kontinuitet generacija, vrijednosti, tradicija – sve je to ono što Rusiju odlikuje, čini nas jakima i sigurnima u sebe, u svoju ispravnost i u svoju pobjedu“, rekao je i čestitao prisutnima.

Napušteni konj pase među ruševinama Staljingrada 18. decembra 1942. (Foto: AP/Alvin Steinkopf)

Nakon govora ruskog predsjednika cijela je dvorana zapljeskala. Vladimir Putin nije rekao ništa o preimenovanju Volgograda u “Staljingrad”