Skip to content

PUTIN O UKRAJINSKOJ PROTUOFANZIVI: Pa, da vidimo kako će to biti, kako će završiti. Ne žuri nam se!

Associated Press je izvijestio da je ruski predsjednik rekao da je oslobađanje cijelog ukrajinskog istočnog Donbasa glavni vojni cilj Rusije i da ne vidi potrebu za revizijom. Ruski čelnik je dodao da je Moskva samo rasporedila vojnike dobrovoljce da se bore u Ukrajini.

Obraćajući se novinarima u petak nakon sudjelovanja na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu u Uzbekistanu, Putin je rekao: Ne žuri nam se.

“Plan ruske operacije u Ukrajini ” nije podložan prilagodbi “: “Ne žurimo u ovom dijelu, ali uglavnom, u biti, nema promjena.  Glavni cilj operacije i dalje je oslobađanje Donbasa, gdje ofenziva ne prestaje: “Kreću se sporim tempom, ali dosljedno (…), ruska vojska zauzima sve više teritorija.” Na tempo napredovanja utječe i činjenica da Rusija vodi borbena djelovanja “ne s punom vojskom”, već “samo s ugovornom jedinicom”, kazao je Putin.

Vlasti Kijeva objavile su da su pokrenule i provode aktivnu protuofenzivnu operaciju. Pa, da vidimo kako će to biti, kako će završiti.” Ako Kijev namjerava “ostvariti pobjedu na bojnom polju”, “zastavu u ruke“, dodao je.

Gospodin Putin rekao je da je Ukrajina pokušala napasti civilnu infrastrukturu u Rusiji i “mi smo do sada odgovorili suzdržano, ali još uvijek””.

Bude li se situacija razvijala na ovaj način, naš će odgovor biti ozbiljniji.

Ukrajina koristi neprihvatljive metode, pokušava oštetiti infrastrukturu i organizirati terοrističke napade, uključujući i one oko ruskih nuklearnih elektrana. Konkretno, ruska vojska je “nedavno izvršila nekoliko osjetljivih udara”: “Pretpostavit ćemo da su to udari upozorenja. Ako se situacija nastavi razvijati na ovaj način, onda će odgovor biti ozbiljniji“, rekao je.

Ruski čelnik je također podsjetio da bi Zapad, kako bi prevladao energetsku krizu, mogao ukinuti sankcije Sjevernom toku 2.

“Pokušaji Zapada da okrivi Rusiju za energetsku krizu su “još jedan pokušaj da se prοblem ili glavobolja prebaci s bοlesne (glave) na zdravu” i “osigurati se od ogorčenih građana”, budući da je kriza počela puno prije ruske operacije u Ukrajini. Osim toga, zapadne zemlje, “ako su nestrpljive, ako je sve tako teško“, mogu ukinuti sankcije Sjevernom toku 2, za koji je potrebno “samo pritisnuti gumb” da bi se pokrenuo”, tvrdi Putin.

O novim američkim sankcijama

Putin nije čuo za nove proturuske sankcije koje su Sjedinjene Države uvele u četvrtak jer je bio “zauzet drugim pitanjima”, ali restriktivne mjere protiv predsjedničke povjerenice za prava djece Marije Lvove-Belove su, rekao je, “nečuvene” kao i ograničenja u pogledu maloljetne djece dužnosnika – to je “shizοfrenija”, kazao je ruski predsjednik.

O politici Zapada

“Ideja o raspadu Sovjetskog Saveza i “povijesne Rusije” kultivira se na Zapadu desetljećima: “Uvijek su težili raspadu naše zemlje, to je sigurno. Jedino je žaΙosno što je od nekog trenutka nastala ideja kako bi iskoristili Ukrajinu za postizanje tih ciljeva.”