Skip to content

Putin održao nacionalno obraćanje: Najavio djelomičnu mobilizaciju i podršku referendumima

Vladimir Putin održao je nacionalno obraćanje u kojem je najavio djelomičnu mobilizaciju snaga u Rusiji, za koju je potpisan Dekret. Kazao je da se vojska suočava s vojnim operacijama kolektivnog zapada na bojišnici od preko 1000 km u Ukrajini. Pozivali bi se oni koji su u vojnoj pričuvi.

“U svojoj agresivnoj antiruskoj politici Zapad je prešao sve granice”, rekao je ruski predsjednik. Optužio je zapad da planira uništiti Rusiju i koristiti se nuklearnom ucjenom.

Putin je rekao da će koristiti “sva sredstva koja su nam dostupna” i da će oni koji pokušavaju koristiti nuklearnu ucjenu protiv Rusije uvidjeti da se vjetrovi mogu okrenuti protiv njih. Izričito je rekao: “Ne blefiram!” – prenio je Guardian.

“Zapad provodi izviđanje zapravo preko cijelog juga Rusije u stvarnom vremenu, koristeći napredne sustave, zrakoplove i brodove, satelite i strateške bespilotne letjelice,” rekao je ruski predsjednik.

Da bismo zaštitili našu domovinu, njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kako bismo osigurali sigurnost našeg naroda i naroda na oslobođenom teritoriju, smatram potrebnim podržati prijedlog Ministarstva obrane i Glavnog stožera o provođenju djelomične mobilizacije u Rusiji. I ponavljam, govorimo o samo djelomičnoj mobilizaciji,” naglasio je.

Ključne izjave predsjednika nalaze se u materijalu RIA Novosti.

 

 

Putin je naglasio da regrutaciji podliježu samo oni koji su u rezervnom sastavu – oni koji su služili vojni rok, imaju vojnu specijalnost i imaju iskustvo. Svi će prije upućivanja u postrojbu proći dodatnu obuku.

Putin je prvi put javno objavio da su na pregovorima u Istanbulu, predstavnici Kijeva pozitivno reagirali na prijedloge Moskve da se osigura sigurnost Rusije i zaštite njezini interesi.

”Zapadu nije odgovaralo mirno rješenje, koji je Kijevu dao izravan nalog da poremeti sve dogovore. Nakon toga, Ukrajina se počela još više puniti oružjem, tamo su poslane bande stranih plaćenika.”

Rusija će podržati odluku koju o svojoj budućnosti donesu stanovnici Donjecke i Luganske republike, Zaporoške i Hersonske oblasti .

”Rusija će sa svoje strane učiniti sve da osigura sigurne uvjete za održavanje referenduma, kako bi ljudi mogli izraziti svoju volju”, naglasio je ruski predsjednik.

“Narodna Republika Lugansk već je gotovo u potpunosti očišćena od neonacista. Borbe u Narodnoj Republici Donjeck se nastavljaju. Ovdje je osam godina kijevski okupacijski režim stvorio duboko ešaloniranu liniju dugotrajnih utvrda. Njihov fronta napad bi rezultirao velikim gubicima, tako da naše jedinice, kao i vojne jedinice republika Donbass, djeluju sustavno, kompetentno, koristeći opremu, štiteći osoblje i korak po korak oslobađaju Donjecku zemlju,” kazao je gospodin Putin.