Skip to content

Putin opomenuo Zapad da ne prelaze “crvenu liniju”: ‘Na svaku provokaciju odgovorit ćemo oštro‘

Ruski predsjednik kaže kako Moskva želi dobre odnose s drugim zemljama i nada se da nijedna neće prijeći ‘crvenu liniju‘

Upozorenje Zapadu bio je vrhunac Putinova 78-minutnog govora koji je pretežno bio usredotočen na δοrbu Rusije protiv korone i domaća ekonomska i socijalna pitanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da će Moskva “oštro i munjevito” odgovoriti na bilo kakvu provokaciju izvana i požalio se na stalne neprijateljske poteze protiv Rusije.

U govoru o stanju nacije pred visokim dužnosnicima i zastupnicima oba doma parlamenta, Putin je rekao da Moskva želi dobre odnose s drugim zemljama i nada se da nijedna neće prijeći “crvenu liniju”.

Njegove izjave dolaze u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjedinjenim Državama i Europom zbog gomilanja ruskih νοjnika na granici s Ukrajinom i  oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

“Mi želimo dobre odnose… I doista ne želimo rušiti mostove. No ako naše dobre namjere netko krivo protumači kao ravnodušnost ili slabost i želi spaliti ili čak dići u zrak te mostove, mora znati da će odgovor Rusije biti asimetričan, munjevit i oštar”, upozorio je Putin.

Rusija će u svakom pojedinačnom slučaju odrediti gdje je ta crvena linija, dodao je, prenosi Reuters.

68-godišnji čelnik osυdio je ono što je opisao kao stalnu tendenciju međunarodnih aktera da Rusiju krive za nepravde, rekavši da je to postalo poput sporta.

Pogledajte završnu rečenicu Putinovog govora:

Putin je također reklamirao planirano ulaganje zemlje u prošireno νοjno obrazovanje, hipersonično οrυžje i interkontinentalne balističke rakete.

No, također je naglasio da Rusija želi mir i sporazume.

Putin je rekao da Rusija želi do jeseni postići kolektivni imunitet i pozvao je sve Ruse da se cijepe. Zemlja je dosad cijepila više od osam od 144 milijuna stanovnika, objavio je prošli tjedan visoki dužnosnik. Nejasno je koliko ih je primilo dvije doze.

“Rješenje za ovaj problem je u vašim rukama, u rukama svih građana. Još jednom vas pozivam: cijepite se!”.

Sidebar