Skip to content
Vladimir Putin

Putin predložio izmjenu zakona sa jednom rečenicom: Brak je zajednica muškarca i žene

Ovi amandmani predsjednika Rusije predviđaju da se u Ustavu spomene “vjera Rusa u Boga” i da se brak definira isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je parlamentu nove ustavne amandmane po kojima se u Ustavu spominje Bog i potvrđuje načelo da je brak moguć samo između muškarca i žene, doznaje se u ponedjeljak.

Osim toga, Putin je prošlog mjeseca rekao kako dok god je on na vlasti, u Rusiji neće biti legalizovani istopolni brakovi. Dodao je i da neće dopustiti da se tradicionalni nazivi “majka” i “otac” zamijene s “roditelj jedan” i “roditelj dva”.

Vladimir Putin je u siječnju najavio da će Rusija dopuniti svoj Ustav donesen 1993., što je uglavnom shvaćeno kao inicijativa kojom želi organizirati razdoblje nakon 2024. kada mu istječe četvrti i posljednji predsjednički mandat.

Ove ustavne amandmane zastupnici su prihvatili u prvom čitanju, ali je Putin podnio dodatne 24 stranice amandmana prije drugog, važnijeg, čitanja planiranog za 10. ožujka, rekao je u ponedjeljak predsjednik Dume, Vjačeslav Volodin.

“Predsjednikovi amandmani su rezultat njegova dijaloga s predstavnicima svih stranaka i civilnog društva”, ističe se u priopćenju Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

Ovi amandmani predviđaju da se u Ustavu spomene “vjera Rusa u Boga” i da se brak definira isključivo kao zajednica muškarca i žene, dodao je za France Presse potpredsjednik parlamenta Pjotr Tolstoj.

Njima se ujedno zabranjuje da se dijelovi ruskog teritorija ustupaju stranim državama i proglašava se nezakonitim svako pozivanje i djelovanje u tom smislu, prenosi Hina.