Skip to content

Putin: Rusija posjeduje oružje koje nema pandan u svijetu

Prvi put u svojoj istoriji Rusija posjeduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svijetu, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom video-konferencije sa konstruktorom hiperzvučne rakete “Avangard” Gerbertom Jefremovim povodom dana ruske vojne industrije.

“Decenijama smo bili oni koji sustižu druge, to se odnosi i na atomsko, nuklearno oružje, zatim stratešku avijaciju dugog dometa, a zatim i raketnu interkontinentalnu tehniku”, rekao je Putin.

Po njegovim riječima, “to je uvijek stavljalo državu u vrlo složen i čak opasan položaj”.

“Bilo je trenutaka kada su nam prijetili, a mi nismo imali čime da odgovorimo. To je bilo očigledno, opasno narušavanje strateške bezbjednosti”, priznao je predsjednik.

“Sada, prvi put u našoj istoriji, Rusija posjeduje najsavremenije tipove oružja koji višestruko prevazilaze po snazi, brzini, preciznosti sve postojeće oružje. Takvo oružje nema niko u svijetu. U svakom slučaju, ne za sada”, naglasio je Putin.

Ruski lider je saopštio da je Rusija morala da napravi hiperzvučno oružje nakon izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

“Izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine natjeralo je Rusiju da počne da radi na hiperzvučnom oružju. Mi smo morali da napravimo to oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal”, rekao je Putin.

On je čestitao dan vojne industrije konstruktorima i proizvođačima laserskog sistema “Peresvet”, avijacione hiperzvučne rakete “Kindžal”, podvodnog robotizovanog kompleksa s nuklearnim motorom “Posejdon”, krstareće rakete s neograničenim dometom “Burevestnik”, hiperzvučne rakete morskog baziranja “Cirkon” i drugog oružja kojima je u posljednje vrijeme naoružana ruska vojska i flota.

“U ovom trenutku posebno mjesto zauzima Avangard – sistem s manevarskim hiperzvučnim blokom koji se kreće 27 puta brže od zvuka, koji menja pravac po vertikali i horizontali. Avangard nije samo novi sistem, već nova vrsta strateškog oružja”, rekao je Putin.

Putin je prvi put saopštio ime konstruktora ruske hiperzvučne rakete – u pitanju je upravo Gerbert Jefremov. On je nagrađen ordenom Andreja Prvozvanog. On je uporedio rad na “Avangardu” s nuklearnim i kosmičkim projektom SSSR.

♦ Ruski vojni sistemi „Sarmat“, „Avangard“ i „Jars“ imaju izvanredna borbena svojstva, izuzetno su opasni za potencijalnog protivnika, piše kineski portal „Sina“.

Autor članka je posvetio posebnu pažnju raketnom sistemu „Avangard“. On je istakao da američka protivvazdušna odbrana nije u stanju da presretne ovaj projektil zbog tajnosti ruske rakete, a fenomenalna brzina čini je posebno efikasnom.

– Raketa ‘Avangard’ može da stigne do Vašingtona za 15 minuta. Za to vrijeme Amerikanci neće imati vremena ni da popiju šoljicu kafe, a kamoli da pruže otpor ruskoj raketi“, naglašava se u članku.

Samu raketu autor je nazvao „remek-djelom ruske vojske“ i napomenuo da je zbog borbenih karakteristika projektila ona „strašnije oružje od nuklearne bombe“.

Sidebar