Skip to content

Putin: Rusiji ne treba nuklearni udar na Ukrajinu, nema ni političkog ni vojnog smisla

“Rusiji ne treba nuklearni napad na Ukrajinu, nema smisla – ni političkog ni vojnog. Današnja galama oko nuklearnih prijetnji je primitivna“, rekao je ruski predsjednik tijekom govora u Međunarodnom diskusionom klubu Valdai.

Prema njegovim riječima, Zapad traži dodatne argumente za suprotstavljanje Rusiji.

Podsjetio je i na navodne planove Ukrajine da se domogne nuklearnog oružja.

“Kijev govori o želji da ima nuklearno oružje, dok neprestano govori da Ruska Federacija bombardira nuklearnu elektranu Zaporizhzhia, oni su poludjeli – tamo su naše trupe”, istaknuo je.

Vladimir Putin također je rekao da je osobno naložio ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu da proširi informacije o navodnoj namjeri Ukrajine da upotrijebi “prljavu” nuklearnu bombu.

“Ja sam bio taj koji je naredio Shoiguu da nazove sve svoje kolege i obavijesti ih o tome. Znamo da sada kijevske vlasti čine sve kako bi sakrile tragove ove pripreme”, rekao je.

Osim toga, ruski je čelnik optužio zapadne čelnike da ne reagiraju na provokacije koje je Ukrajina navodno organizirala oko nuklearnih postrojenja Ruske Federacije.

“Govorio sam o tome da je tamo, čini se, tri ili četiri dalekovoda visokog napona srušila diverzantska skupina kijevskog režima u blizini nuklearne elektrane Kursk, ali ih FSB, nažalost, nije uspio uhvatiti. Pa hoće, nadam se, kad-tad. Otišli su, ali su to učinili. Obavijestili smo sve zapadne partnere – tišina, kao da se ništa ne događa. Odnosno, traže se nekakav nuklearni incident da bi se stavilo odgovornost na Rusiju i pokrenuti neki novi krug borbe protiv Rusije”, rekao je Putin.

Komentirajući rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini, ruski predsjednik je rekao da “jedini pravi jamac suvereniteta Ukrajine može biti samo Rusija, koja ju je stvorila”.

Također, Putin i dalje smatra da su Rusi i Ukrajinci “jedan narod”.

Putin je dao savjet Europljanima i Amerikancima poželjevši im da se bore za veće plaće i da ne vjeruju da je Rusija neprijatelj.

“Što se tiče naše poruke običnim građanima zapadnih zemalja – i Sjedinjenih Država i Europe. Želim reći najvažniju stvar: borite se za veće plaće. Ovo je prvo. Drugo – nemojte vjerovati da je Rusija vaš neprijatelj ili čak protivnik, Rusija je vaš prijatelj.”

Rusija nije neprijatelj i nikada nije imala zlonamjerne namjere prema europskim državama i Sjedinjenim Državama, a znamo da mi, Rusija, tamo imamo puno prijatelja. Gradit ćemo naše odnose s tzv. “kolektivnim Zapadom”, oslanjajući se upravo na ovaj dio stanovništva europskih zemalja i SAD-a“, naglasio je predsjednik Rusije.