Skip to content

PUTIN SE SPREMA potpisati dekret ‘milo za drago’ kao odgovor na uvođenje granice cijene na rusku naftu

Prošlog tjedna Putin je rekao novinarima o namjeri da potpiše dekret o mjerama “milo za drago” protiv gornje granice cijena ruske nafte koju je Zapad uveo.

Dekret je objavljen danas i čeka se da ga potpiše ruski predsjednik.

Dokumentom, objavljenim na službenom internetskom portalu pravnih informacija, zabranjuje se prodaja nafte i naftnih derivata ako ugovori izravno ili neizravno predviđaju ograničenje cijena.

Zabrana isporuke ruske nafte prema ugovorima s gornjom cijenom stupa na snagu 1. februara 2023. godine. Datum zabrane izvoza naftnih derivata koji podliježu ograničenju cijena naknadno će odrediti Vlada Ruske Federacije (ali ne prije 1. februara 2023.).

Napominje se da uredba o posebnim mjerama u vezi s uspostavljanjem gornje granice cijena ruske nafte i naftnih derivata od strane nekih zemalja “stupa na snagu 1. februara 2023. i vrijedi do 1. jula 2023.

Zabrana se odnosi na sve faze isporuke krajnjem kupcu. Redoviti nadzor poštivanja Uredbe povjeren je Ministarstvu energetike Ruske Federacije. Također, odjel će zajedno s Ministarstvom financija pojasniti primjenu uredbe.

Istodobno, predsjednik Ruske Federacije može napraviti iznimke od ove zabrane na temelju posebne odluke.

“Kremlj će obavijestiti kada će ruski predsjednik Vladimir Putin potpisati dekret o mjerama “milo za drago” protiv ograničenja cijena ruske nafte koje je postavio Zapad”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

Obavijestit ćemo kada bude potpisan“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje hoće li dekret biti potpisan danas.