Skip to content

Putin: Šutnja EU o besplatnom ruskom gnojivu zemljama u razvoju je ‘vrhunac cinizma’

Predsjednik Vladimir Putin je prošli tjedan rekao da je Rusija spremna besplatno isporučiti više od 300.000 tona ruskog gnojiva zaglavljenog u europskim lukama zemljama u razvoju ako Europa pristane dodatno ublažiti sankcije na ruski izvoz.

Govoreći na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu, Putin je rekao da je Europa samo “djelomično” uklonila sankcije za koje Moskva kaže da blokiraju njezinu mogućnost prodaje i slanja gnojiva diljem svijeta.

Putin je optužio blok da se ponaša “sebično” ukidajući sankcije samo svojim članicama.

“Samo oni mogu kupiti naša gnojiva. Ali što je sa svijetom u razvoju i najsiromašnijim zemljama svijeta”, rekao je Putin tada na summitu čelnika SCO-a.

“Odbijanje Europske unije da odgovori na ruski prijedlog o besplatnoj isporuci 300 000 tona gnojiva iz europskih luka u zemlje u razvoju je “vrhunac cinizma”, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin”, prenosi Anadolu Agency.

“Jasno je da ne žele dopustiti našim tvrtkama da zarađuju. Ali mi to želimo dati besplatno, barem besplatno dati zemljama u potrebi. Ne, i na to nema odgovora”, kazao je Putin na svečanosti predaje vjerodajnica veleposlanicima 24 zemlje.

Ruski je čelnik istaknuo da sankcije koje su uvele zapadne države negativno utječu i na njih same i na najsiromašnije zemlje. Ustvrdio je da su upravo zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje prvenstveno pogođene zapadnim ograničenjima opskrbe svjetskih tržišta ruskim energentima, hranom i gnojivima.

Dopuštanje ruskim gnojivima da dospiju na globalna tržišta bio je dio značajnog crnomorskog dogovora o žitaricama postignutog s Ukrajinom, Turskom i Ujedinjenim narodima u srpnju prema kojem je Rusija ukinula svoju vojnu blokadu južnih ukrajinskih luka i dopustila Kijevu da počne izvoziti žitarice.