Skip to content

Putin: ZAPADE, SHVATI: ‘Ovo je realnost, talibani su preuzeli kontrolu u zemlji!’

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nada se da će talibani, koji su počeli uspostavljati poredak u Afganistanu, održati riječ u vezi garancije sigurnosti lokalnog stanovništva i stranih diplomatskih misija, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka u Kremlju koji je trajao duže od tri sata, održali su konferenciju za medije.

On je tom prilikom rekao kako je Afganistan bio jedna od glavnih tema sastanka.

“Talibani imaju kontrolu nad gotovo cijelom zemljom, uključujući glavni grad. To je realnost i na put treba krenuti od te realnosti kako bi se spriječio potpuni pad afganistanske države”, rekao je Putin.

Smatra i kako treba odustati od neodgovorne politike koje drugi nameću ignorirajući historiju, nacionalne ili vjerske karakteristike i običaje kao i želje da se u drugim zemljama izgradi demokratija prema tuđim kalupima, istakavši kako dobro poznaju Afganistan.

“Svjedoci smo koliko je neproduktivno pokušavati nametnuti joj vanredno uređenje i način života, odnosno kako urediti ovu zemlju. Ovakvi socio-politički eksperimenti nikada nisu rezultirali uspjehom i samo su doveli do nestanka države i rušenja politike i društvenih sistema”, rekao je Putin.

Dodao je kako je važno spriječiti da tērοristi iz Afganistana pod krinkom izbjeglica uđu u druge zemlje.

“Vidimo da su talibani proglasili kraj sukοba, počeli uspostavljati društveni red i obećali da će dati garancije za lokalno stanovništvo i strane diplomatske misije. Nadam se da će sve to biti provedeno. Ovaj proces bi međunarodna zajednica, uz koordinaciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, trebala pomno pratiti“, mišljenja je Putin.

Odgovarajući na pitanja medija, Putin je rekao kako je nemoguće aktivnosti SAD-a i NATO-a u Afganistanu nazvati uspješnim.

“Umjesto razgovora o tome, Rusija podržava da u Afganistanu bude uspostavljena stabilnost”, rekao je Putin.

Istakavši kako zemlje trebaju poštivati prava drugih zemalja, dodao je kako svaka zemlja treba odrediti svoju sudbinu.