Skip to content

Putinove riječi da “njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji” su dio “niza nejasnih istorijskih usporedbi”, kaže Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz je, odgovarajući na pitanje povećava li isporuka tenkova Leopard 2 opasnοst za Njemačku, rekao da su Putinove riječi da “njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji” dio “niza nejasnih istorijskih usporedbi” kojima ruski predsjednik opravdava rat u Ukrajini.

Njegove riječi dio su niza nejasnih istorijskih usporedbi kojima opravdava svoj napad na Ukrajinu. Ništa ne može opravdati ovaj rat. Rusija vodi nemilosrdni rat protiv Ukrajine. Zajedno sa saveznicima Ukrajini dajemo borbene tenkove da se mogu braniti. Pažljivo smo vagali svaku isporuku oružja, usko koordinirajući to sa svojim saveznicima, prije svega s Amerikom. Ovaj zajednički pristup sprječava eskalaciju rata“, rekao je u intervjuu za Bild.

Scholz je također odgovorio postoje li dogovori sa Volodimirom Zelenskim da će se zapadno oružje koristiti samo na teritoriju Ukrajine, te da neće napadati teritorij Rusije.

O ovom pitanju postoji konsenzus“, naglasio je Scholz.

“O ukrajinskom nekorištenju zapadnog oružja na teritoriju Ruske Federacije već su razgovarali saveznici i partneri. Konkretno, postoji konsenzus s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da se oružje koje je osigurao Zapad neće koristiti za napade na ruski teritorij.”

Na pitanje novinara da li je Putin i njemu rekao nešto slično kao bivšem britanskom premijeru Borisu Johnsonu, koji je rekao da mu je Putin osobno prijetio telefonom., rekao je “ne”.

Ne, Putin nije prijetio ni meni ni Njemačkoj. U našim telefonskim razgovorima naša vrlo različita stajališta o ratu u Ukrajini postaju vrlo jasna”, rekao je Scholz.

PROČITAJTE JOŠ… ‘Zapadni tenkovi neće biti dovoljni! Treba nam od 500 do 700 tenkova za oslobađanje svih teritorija’

PROČITAJTE JOŠ… Putin: Nevjerovatno, ali istinito – Opet nam prijete njemački tenkovi Leopard s krstovima na boku (VIDEO)