Skip to content

RAΤΝI ΖLΟČINAC Kordić na pitanje “je li vrijedilo zatνοra i rata” odgovorio: Sve bih ponovio…

Haški osuđenik i ratni zlοčinac Dario Kordić je snimljen prošle godine kako daje sramotan odgovor na pitanje “Da li je vrijedilo zatvora i rata”, a taj snimak je sada javno objavljen.

Pretpostavlja se da je snimak nastao prošle godine 5. augusta za vrijeme proslave godišnjice akcije “Oluja”, a prisutni su ga dočekali aplauzom nakon što je kazao da bi ‘sve ponovio’, piše Klix.

Snimak počinje tako što Kordić prepričava svoj razgovor sa jednim od prisutnih na druženju.

“Moj prijatelj, sa sjevera Hrvatske, pitao me… je li vrijedilo zatvora, rata. Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”, kazao je.

Nakon toga je uslijedio aplauz te su zajedno zapjevali pjesmu Miroslava Škore “Vrijedilo je” u kojoj kažu: “Vrijedilo je svake kaplje znoja lica mog, vrijedilo je jer nas danas blagosilja Bog”.

Kordić je inače osuđen na 25 godina pred Haškim tribunalom zbog krvavog napada u Ahmićima, sela kod Zenice, ali je nakon dvije trećine kazne, tačnije nakon 17 godina iza rešetaka, pušten na slobodu 2014., a na uslovnoj slobodi je bio do 2022. godine.

Iako su hrvatski mediji pisali da je po izlasku iz zatvora “doživio preobraćenje” te su ga hrvatski političari pokušali rehabilitovati kroz različite izjave i podršku, jasno je da on ipak ne osjeća pokajanje niti saosjećanje prema žrtvama.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović je reagovao kazavši da ovakve izjave pokazuju da bi zlοčine opet počinio.

“Sa kakvim zadovoljstvom to govori očito je da bi to i ponovio. Da smo iole ozbiljna država već bi Kordić bio uhapšen. Na sramotu svima koji i dalje smatraju da su izjave Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević samo pogrešno izražavanje, a ne kontinuitet zločinačke politike”, rekao je Tahirović.

S obzirom na to da u BiH nikada do sada nisu procesuirane slične sramotne izjave, teško je očekivati da će Kordić osjetiti posljedice zbog izgovorenog. Međutim, nakon što je Valentin Inzko donio izmjene Krivičnog zakona BiH s ciljem sprečavanja negiranja ili veličanja ratnih zločina, ovakva izjava bi u najmanju ruku trebala biti predmet istrage Tužilaštva BiH.

Reakciju na izjavu zlοčinca Kordića uputio je danas i reisul-ulema Husein ef. Kavazović, koji je poručio:

“Pročitao sam sramnu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića, kojeg dočekuju državni zvaničnici kao heroja i kojeg vodaju čak i po vjerskim objektima i skupovima kao uzora budućim generacijama. Zločinci koji se dočekuju u zajednici kao heroji nemaju potrebu pokajati se za svoja nedjela, niti iskreno tražiti oprost žrtava.

“Ovako oni govore kada ih se ‘rehabilitira’ na ovaj način. Oni siju sjeme novog zla. Nisam ništa drugo ni očekivao. Neka je rahmet Božiji dušama nevino ubijenih ljudi a prokletstvo zločincima, onima koji ih veličaju i onima koji na to pristaju.”

Iz hrvatskog narodnog vijeće BiH su poručili: “Stidimo se. Užasnuti smo izjavom Darija Kordića”

“Žalimo zbog činjenice da smo prva i još uvijek jedina organizacija Hrvata u BiH koja se ograđuje i ispričava zbog štete koja se javnom prostoru čini uslijed izjava poput Kordićevih koje ne daju nadu za napredak i suočavanje s ratnom prošlošću. Pozivamo na reakciju nadležnih organa te na hitnu ogradu i osudu od političkog i vjerskog vrha koji predstavlja građane hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i katolike”, istakli su.

“Bol koja se ovom retorikom nanosi obiteljima žrtava obavezuje nas da ustanemo protiv onih koji tu bol proizvode ili prešućuju, “poručili su.