Skip to content

RAFINERIJU NAFTE U UKRAJINI BLOKIRALI NAORUŽANI LJUDI

Dana 7. studenog Ukrajina je zaplijenila imovinu pet strateški važnih poduzeća te zemlje.

“Pet strateških poduzeća nasilno je otuđeno za potrebe rata – Motor Sich, KrAZ, Ukrnafta, Ukrtatnafta i Zaporizhtransformator. Ne isključujem ni druge slične odluke”, rekao je ranije Volodimir Zelenski.

Ukrnafta je izvijestila da su rad firme blokirali naoružani ljudi.

Od 20 sati 8. studenog 2022. rad središnjeg ureda PJSC ‘Ukrnafta’ blokiran je od strane naoružanih ljudi. Jutros (9. studenog – ur.) zaposlenicima i rukovoditeljima tvrtke nije dopušteno raditi”, stoji u poruci Ukrnafte.

Tiskovna služba Ukrnafte istaknula je da je poduzeće zabrinuto zbog situacije. Tamo je također objavljeno da predstavnici dioničara Naftogaza i Ministarstva obrane nisu dostavili dokumente koji se odnose na aktivnosti Društva u novom formatu, a ne postoji sudska odluka koja dopušta upotrebu sile.

Služba sigurnosti Ukrajine / Foto: Facebook

U isto vrijeme, kako je izvijestila Služba sigurnosti Ukrajine, SBU poduzima preventivne mjere kako bi spriječili destabilizaciju jedne od najvećih ukrajinskih rafinerija nafte i osigurali njezin prijenos u državno vlasništvo u ispravnom stanju.

Služba sigurnosti Ukrajine / Foto: Facebook

“Neki dan je održan sastanak Stožera vrhovnog zapovjednika, nakon čega je Nacionalna komisija za vrijednosne papire i tržište dionica donijela odluku o osiguranju prisilnog otuđenja dionica koje je izdalo PJSC Ukrnafta u državno vlasništvo“, stoji u priopćenju službe za medije Službe sigurnosti Ukrajine.

“SBU, zajedno sa sigurnosnom službom Ukrajine, poduzima daljnje mjere kako bi identificirao i priveo pravdi sve one koji su uključeni u nezakonite aktivnosti i osigurao nesmetano funkcioniranje strateški važnih poduzeća Ukrajine”, izvijestio je SBU.