Skip to content
Atacama

Rascvjetana pustinja u Čileu, prirodni ćilim istkan od preko stotinu unikatnih vrsta cvjetova

Na cijelom svijetu ne postoji niti jedno drugo suho mjesto kao što je to Atacama pustinja u Čileu, a opet, čak se i ona ponekad pretvori u očaravajuću oazu, prirodni ćilim istkan od preko stotinu unikatnih vrsta cvjetova.

cvijece u pustinji
Foto credit: pixelizam.com (sve slike)

Klima u Atacami je takva da je ovdje zabilježen period od 400 godina u kojem nije pala niti jedna jedina kap kiše.

cvijece u pustinji

U normalnijim uslovima, na cijelu regiju padne manje od 12 mm kiše godišnje. Atacama je, u stvari veoma hladno mjesto s prosječnom dnevnom temperaturom između 0 °C i 25 °C.

cvijece u pustinji

Ali kada se dese obilnije padavine, i kada voda kroz suho ispucalo tlo pronađe put do sjemenki cvijeća koje se godinama krije od užarenog Sunca – Atacama postane prepuna života sa stotinama hiljada cvijetova, milionima insekata i hiljadama guštera i ptica.

cvijece u pustinji

Pustinja u cvatu (Rascvjetana pustinja) je prirodni događaj koji se javlja u nekoliko pustinja na svijetu, a jedna od njih, možda i najpoznatija, je Atacama koja se nalazi na sjeveru Čilea.

atacama

Ovaj događaj se prostire na površini od gotovo 200 kilometara između grada Vallenar i grada Copiapó, oba na obalnim područjima.

cvijece u pustinji

Klimatski, događaj je povezan s El Niñom koji uključuje zagrijavanje morskih struja uz obalu, što dovodi do povećanja oborina. A što se tiče cvijeća, ovdje cvate oko 200 vrsta od kojih je većina endemskih (ne mogu se pronaći nigdje drugo na svijetu).

cvijece u pustinji

Neke biljke su se veoma dobro prilagodile ovom sušnom okruženju razvitkom dugog korjenja koji doseže do vode ispod zemlje.

cvijece u pustinji

Različite vrste cvijeća rastu u različitim dijelovima pustinje, a svoj vrhunac rasta dožive između septembra i novembra.

Izvor: pixelizam