Skip to content

Raskid porukom sve je češća slika ljubavne stvarnosti

Kako je počela, tako se i završila. Preko telefona.

Porukom siromašnom riječima, “začinjenom” smajlićem. Blijedo. Bez “plesa” pogleda. U odsustvu zagrljaja. “Ne mogu više”, “Gotovo je”, “Ne zovi me” – tako se danas nerijetko završava ljubav.

Kratko i krotko. Bez susreta. Nezainteresovano za razgovor. Nevoljno za otvaranje bilo kakve diskusije. Samo se pošalje poruka, pa onda na “Vajberu” dobijemo informaciju da više nismo u vezi. Ili još gore – “obavijesti” nas Fejsbuk.

U turboinstant vremenu sve se promijenilo, pa i ljubav.

Danas se mladi masovno upoznaju preko društvenih mreža, a onda preko njih i brže-bolje raskidaju. To više nije ni lirski zapis ostavljen u pismu, nego štura poruka koja označava – kraj.

Kako smo došli do toga?

Znači li to da više nemamo vremena ni za koga i da ničemu više ne uspijevamo da se posvetimo? Da smo postali nevaspitani? Hladni? Drski? Apatični i anemični? Koliko su generacije koje tek stasavaju uskraćene za saznanje da može i treba i drugačije? Zašto smo toliko pojednostavili i unizili emotivni odnos?

Danka Đukanović, psiholog i psihoterapeut, kaže da je trend upoznavanja i raskidanja putem društvenih mreža postao popularan ne samo kod mladih, već i kod starijih.

“Jednostavnost, brzina i masovnost – samo su neke od prednosti koje upoznavanje “potencijalnog partnera” na ovaj način čini primamljivim”, navodi ona.

“Međutim, kako je upoznavanje brzo i lako, ponekad djeluje da je raskid još brži. Riječ je o instant odnosu koji najčešće dobro “preživljava” zahvaljujući upravo društvenim mrežama. On više podsjeća na nešto što možemo okarakterisati kao avanturu, “šemu”, vezu bez obaveza, prije nego na dugotrajan partnerski odnos. Najčešće su upravo ovakve “probne” veze i cilj, pa ne treba da nas čudi što je procenat raskida nakon “probe” veći.”

Prividno olakšanje

Ako se složimo da je raskid uvijek neprijatno iskustvo, i da nije lako ni pokrenuti ga niti prihvatiti informaciju da te neko ostavlja, onda bi bilo dobro da postoje mehanizmi koji ga olakšavaju.

Način na koji on postaje manje bolan. U eri dominacije samoživosti, mnogi su našli put koji će samo njima olakšati priču o raskidu. Poruke SMS, “Vajber”, “Mesindžer”, “Instagram”. Sve “rade” po istom principu i onome ko ih šalje donose olakšicu.

Ne mora da gleda partnera u oči i da mu saopštava da više ne želi sa njim da se viđa. Iskuca dvije reči – “Kraj je” i nestane. Ali upravo to je, pokazuju istraživanja, dodatni stres za drugu stranu.

Studija sprovedena na Univerzitetu Brigam Jang pokazala je da lakše podnosimo činjenice o raskidu ako nam partner to saopšti direktno. Oči u oči. Bez okolišanja.

Analiza

Tako je 145 ispitanika odgovaralo na pitanja o tome kako bi reagovali na loše vijesti, među kojima je i ona o raskidu. Analiza dobijenih odgovora pokazala je da ljudi u slučaju primanja negativnih informacija najviše cijene otvorenost i jasnoću. Kada partner zaobilazi istinu i izbjegava susret, boli više nego kada “saspe u bradu” sve što ima.

Međutim, raskid porukom sve je češća slika ljubavne stvarnosti. Da li oni kojima je to rutina, misleći da štite sebe od neprijatnosti, zapravo sami sebi štete, jer ne pružaju mogućnost da sa drugom stranom porazgovaraju, čuju šta ima da kaže i možda promijene mišljenje?

Sagovornica “Života plus” kaže da je raskidanjem preko poruka, ipak, moguće izbjeći neprijatnost susreta oči u oči i suočavanje sa onim što druga strana ima da kaže, ali…

“Izbjegavajući direktan susret sa partnerom, osoba tako podržava i “hrani” svoju nisku toleranciju na frustraciju i neprijatnost. Takođe, svjesno ostaje bez mogućnosti da čuje šta njen partner ima da kaže i možda poradi na tome da poboljša odnos, riješi probleme i eventualno promijeni svoje mišljenje.

Nerijetko se dešava da ih slične poteškoće sačekaju i u nekom novom odnosu, jer u prethodnom nisu na adekvatan način završili poslove koje su imali”, objašnjava psiholog.

Gest nekulture

Ako nas neko ostavi preko poruke, da li bi trebalo da odahnemo i zahvalimo se što je na vrijeme otišao, jer ako nas je već na takav način ostavio, to pokazuje da je niske emocionalne inteligencije i da bi nam u životu lako okrenuo leđa i onda kada nam je veoma potreban?

“Onaj ko nas je ostavio putem poruke ne znači nužno da je manje emocionalno inteligentan. Prije bih rekla da ima nisko samopouzdanje, nije naučio kako da neprijatne situacije pogleda “u oči” i suoči se sa njima, kako da uživo prekine partnerski odnos.

Dakle, ovakvo ponašanje našeg partnera može da nam sugeriše na nisko samopouzdanje, netolerisanje poteškoća, nedostatak hrabrosti, nedovoljno razvijenu vještinu asertivne komunikacije”, navodi sagovornica “Života plus”.

Izvor: CDM

Sidebar