Skip to content

RASTU PODJELE OKO GORNJE GRANICE cijene plina u EU

Vrijeme ističe za dogovor o ograničavanju cijena plina uoči hitnog sastanka ministara energetike EU.

Dvanaest zemalja EU-a zalaže se za snižavanje gornje granice cijena plina, pojačavajući zabrinutost da bi blok mogao ne uspjeti postići dogovor o toj mjeri, uoči hitnog sastanka ministara energetike ovog tjedna, pokazuje dokument u koji je POLITICO imao uvid.

Veleposlanici su se sastali u subotu kako bi razgovarali o mehanizmu Komisije za korekciju tržišta, za koji Bruxelles kaže da će ograničiti pretjerana poskupljenja plina.

Prema prvotnom planu Komisije, gornja granica bi se pokrenula kada cijene na europskoj referentnoj vrijednosti za veleprodajno trgovanje plinom — nizozemskom TTF-u — dostignu 275 eura po megavatsatu tijekom dva tjedna, ako su te cijene više od 58 eura po MWh više od ukapljenog prirodnog plina cijene plina na svjetskom tržištu.

No zemlje su i dalje oštro podijeljene oko plana za koji je Europska središnja banka rekla da bi mogao “ugroziti financijsku stabilnost” u eurozoni.

Posljednji kompromis Vijeća, koji je također imao uvid u POLITICO i koji je datiran 9. prosinca, predložio je smanjenje gornje granice na 220 € po MWh za pet dana i 35 € po MWh rasponu s globalnim cijenama LNG-a.

Ali to nije bilo dovoljno za Belgiju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Latviju, Italiju, Litvu, Maltu, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju i Slovačku.

Te su zemlje — dovoljno da formiraju blokirajuću manjinu i torpediraju dogovor — zahtijevale da se gornja granica još znatno smanji, na 160 eura po MWh s rasponom od 20 eura po MWh, pokazuje dokument.

Oni također žele da se mjera primjenjuje na sve izvedenice, a ne samo na trgovanje mjesec unaprijed. Ali to je nešto što su neke zemlje koje su skeptičnije prema ograničenju cijena – poput Njemačke, Nizozemske, Austrije, Danske, Estonije i Luksemburga – rekle da je “crvena linija”, rekao je jedan diplomat.

Veleposlanici bi se ponovno trebali sastati u ponedjeljak kako bi dalje raspravljali o toj mjeri, uoči izvanrednog energetskog vijeća u utorak.