Skip to content

Rastu reakcije protiv Borrella, koji je Europu usporedio ‘prekrasnim vrtom’, a ostatak svijeta ‘džunglom’

Govor visokog predstavnika Europske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koji je Europu usporedio s prekrasnim vrtom, a ostatak svijeta sa džunglom, izazvao je reakciju korisnika društvenih mreža koji su ga ocijenili “kolonijalnim, rasističkim i barbarskim “.

Govoreći na otvaranju Diplomatske akademije, koja je stvorena za obuku sljedeće generacije diplomata EU-a 13. listopada, Borrell je upotrijebio izvanrednu analogiju kako bi “poslao poruku da bi EU trebala biti puno više angažirana u svijetu”.

Potom su mnogi korisnici na društvenim mrežama ustvrdili da Borrellove izjave “naizgled nevine” zapravo otkrivaju njegovu “rasističku i kolonijalističku” logiku, piše Aydilik.

Borrell je u svom govoru istaknuo sljedeće:

Da, Europa je vrt. Izgradili smo vrt. Sve radi. To je najbolja kombinacija političke slobode, ekonomskog prosperiteta i društvene kohezije koju je čovječanstvo uspjelo izgraditi – te tri stvari zajedno(…). Ostatak svijeta nije baš vrt. Većina ostatka svijeta je džungla, a džungla bi mogla napasti vrt. O tome bi se trebali brinuti vrtlari, ali neće zaštititi vrt zidanjem. Lijep mali vrt ograđen visokim zidovima kako bi se spriječio ulazak džungle neće biti rješenje. Jer džungla ima jaku sposobnost rasta, a zid nikada neće biti dovoljno visok da zaštiti vrt. Vrtlari moraju ići u džunglu. Europljani moraju biti puno više angažirani s ostatkom svijeta. Inače će nas ostatak svijeta napasti, različitim načinima i sredstvima. Da, ovo je moja najvažnija poruka: moramo biti puno više angažirani s ostatkom svijeta. Mi smo privilegirani ljudi. Izgradili smo kombinaciju ove tri stvari – političke slobode, ekonomskog prosperiteta, društvene kohezije – i ne možemo se pretvarati da preživljavamo kao iznimka. To mora biti način podrške drugima koji se suočavaju s velikim izazovima našeg vremena. Kako kažu diplomati, jedan mi je rekao: “U diplomaciji moraš govoriti istinu. Ne možete lagati – pa, formalno, ne možete lagati. Moraš reći istinu. Morate reći samo istinu, ali ne svu istinu.” Ali ako se želimo otvoreno i pošteno angažirati, razgovarati o pravim problemima i tražiti rješenja, onda morate reći svu istinu – ali to ćemo učiniti kasnije”, kazao je Borell.

‘EU OŽIVLJAVA IMPERIJALIZAM‘

Spomenuta Diplomatska akademija EU pokrenuta je ove godine s ciljem da se razvije „istinski europski diplomatski kor”. U pilot-programu prve godine sudjeluju 42 polaznika iz raznih EU institucija, ali i diplomati iz zemalja Zapadnog Balkana, Gruzije, Moldavije i Turske, uz dva kandidata iz Ukrajine.

Vi ćete biti jedan motor ove višeslojne izgradnje identiteta. Čuvajte vrt, budite dobri vrtlari. Ali vaša dužnost neće biti da se brinete o samom vrtu, već o džungli napolju – poručio im je Borrell, izazvavši zgražanje i u europskim medijima.

Slovenski novinar Igor Mekina, glavni urednik internetskog lista Insajder, u uredničkom komentaru piše da je Europska unija „očito potpuno spremna za oživljavanje imperijalizma iz 19. stoljeća”.

„A svi znamo kako su europski kolonizatori stoljećima upravljali ovom ‘džunglom‘. Obično bajunetima, sabljama, puškama, topovima, siΙovanjima, lancima ili bombama. A sada je u vrhu europske diplomacije čovjek koji to i dalje želi”, piše Mekina, te nastavlja:

„Borrell, međutim, ne shvaća da se svijet promijenio. I da je njegova slika civiliziranog vrta, izvan kojeg je džungla, rasistička, nepouzdana i nadasve potpuno pogrešna. I to su ljudi koji vode EU…”, rezignirano zaključuje slovenski list, prenosi Slobodna Dalmacija.