Skip to content

Rat se bliži vrhuncu i mogao bi biti veoma težak za Ukrajinu, tvrdi američki geostrateg

Rat u Ukrajini se bliži vrhuncu i mogao bi biti veoma težak za Ukrajinu u narednim sedmicama. Takvu prognozu u svom novom članku daje George Friedman, kojeg njemačko izdanje Bild predstavlja kao “jednog od najpoznatijih vrhunskih stručnjaka i geostratega svijeta”.

Friedman smatra da se Ukrajina kreće ka novoj opasnoj prekretnici. On obrazlaže: “Donedavno su ukrajinske snage obično zadržavale ruske napade na Ukrajinu. Ne svuda, ali dovoljno često da spriječe Rusiju da zadrži teritoriju ili da pobijedi. Ali u posljednjih mjesec dana Rusija je počela da se afirmira. Ako ovo postaje norma, Ukrajina će se suočiti sa ozbiljnim problemima.”

Trenutna slabost ukrajinske vojske je zbog nedostatka raketa većeg dometa. Nema dovoljno oružja koje bi moglo spriječiti Ruse da dobiju pojačanje i zalihe. Rakete dugog dometa koje isporučuju SAD uskoro će se naći u rukama Ukrajine”, piše Friedman.

Ali istovremeno se povećava još jedna οpasnοst: rat će eskalirati u direktan sukob između Sjedinjenih Država i Rusije.

“U stvari, Washington je naredio Ukrajini da ne koristi municiju u punom dometu, a postoje glasine da su Amerikanci modificirali projektile kako bi osigurali da to ne čine. Ali spremnost Ukrajine da koristi oružje manje od punog dometa je upitna“, piše Friedman.

Po njegovoj logici, time se ugrožava prešutni dogovor koji je do sada bio na snazi: Rusija neće biti napadnuta na njenoj teritoriji, a neće ni granatirati američke baze u Poljskoj. Ako bilo koja strana poremeti tu ravnotežu, “sve bi opklade bile izgubljene“, upozorava Fridman.

“S isporukom novih projektila, pojavljuje se nova οpasnοst… To bi demoniziralo američku vojsku i Rusiji dalo slobodnije ruke u napadu, recimo, na položaje SAD-a u Poljskoj”, pretpostavlja Friedman.

SAD su vodile proxy rat bez gubitaka. Činjenica da vreće za lešeνe ne stižu u zračnu bazu Dover dala je Washingtonu veliki manevarski prostor. Ako bi SAD počele da uzimaju žrtve, a Rusi bi mogli pokazati da je rat bio zasnovan na prvom udaru Amerikanaca, sposobnost SAD-a za vođenje rata mogla bi biti ograničena”, tvrdi strateg.

Friedman zaključuje: “Svi ratovi su složeni, a svi ratovi imaju političku dimenziju. SAD će isporučiti rakete dugog dometa, što ima smisla u logici hladnog rata. Ali u slučaju nekih neuspjeha u kontroli naoružanja, to može dovesti do neočekivanih događaja koji nikada nisu dobrodošli u ratu.”

George Friedman je međunarodno priznati geopolitički prognostičar i strateg za međunarodne poslove te osnivač i predsjednik Geopolitical Futuresa.