Skip to content

Renovirao kuću, a ono što je pronašao zapanjilo cijeli svijet (FOTO/VIDEO)

Kada je 1963. godine jedan Turčin u Kapadokiji krenuo da renovira kuću otrkio je nešto nevjerovatno. Stanovnik današnjeg Derinkujua srušio je zid u podrumu svoje kuće i otkrio da se iza njega nalazi tunel, pa još jedna prostorija, pa još jedna, pa još jedna…

Tako je, pukom slučajnošću otkriven najveći podzemni grad u Turskoj, koji je ukopan 85 metara ispod površine zemlje. Za ovaj neobičan podzemni grad se sa pravom se može reći da je inženjersko remek delo i veliko arheološko otkriće.

podzemni hodnici

Prema riječima Odjela za kulturu Turske, ovaj podzemni grad su izgradili Frigijci, indoeuropski narod iz vremena antike, u periodu između 8. i 7. stoljeća prije nove ere, a vjeruje se da je proširen u doba Bizantijskog carstva.

Grad je bio korišten kao naselje za izbjeglice, a konačno je napušten tek u osmanlijskom dobu. Derinkuyu se nalazi u Nevšehirskom vilajetu u centralnom dijelu Anatolije u Turskoj.

podzemni tuneli/hodnici

Prema zvaničnoj istoriji, grad je pripadao Medijskom Carstvu, prvom iranskom carstvu koje je od kraja 8. do sredine 6. stoljeća p.n.e. obuhvaćalo prostore Velikog Irana, sjeverne Mezopotamije i istočne Male Azije.

mapa podzemnog grada

Ovaj impresivni grad nije jedino nevjerovatno arheološko otkriće u Turskoj. U njegovoj blizini je otkriveno još pregršt drugih podzemnih gradova (oko 200), od kojih najmanje 40 ima tri sprata. Derinkuyu je ubjedljivo najveći, a podzemni tuneli ga vežu sa još četiri grada.

podzemni tuneli

Ukupno, svi ovi gradovi su mogli primiti oko 100.000 stanovnika! Cijela regija, prepuna arheoloških čuda, kao što su prirodne piramide, podzemni gradovi, gradovi uklesani u stijene… se zove Kapadokija.

podzemni tuneli

Derinkuyu (“Duboki Bunar”), kao najveći podzemni grad Kapadokije, ima 18 spratova koji vode do dubine od 85 metara ispod površine zemlje.

Derinkuyu

Kroz njega teče svježa pitka voda, ima niz ventilacijskih sistema, pojedinačnih stanova, trgovine, komunalne sobe, bunare, oružarnice, groblje, kao i posebne otvore za bijeg. U gradu je pronađena čak i škola, kao i posebne odaje u kojima su se držale životinje.