Skip to content

Republikanci predstavili nacrt zakona o “protjerivanju Palestinaca iz Sjedinjenih Država”

  • Republikanci u američkom Zastupničkom domu imaju novu rasističku ideju usred rata u Gazi.

Poslanik Ryan Zinke (R-Mont.) predstavio je u četvrtak nacrt zakona koji bi Palestincima mogao zabraniti ulazak u SAD, ukinuti vize i izbjeglički status jednom broju Palestinaca i eventualno protjerati one koji su već tamo.

Iako je zakon posebno usmjeren na Palestince koji su dobili vize u posljednjih mjesec dana, naslov Zinkeovog saopštenja za javnost jasno govori o njegovom širem osjećaju: “Zinke uvodi zakon o protjerivanju Palestinaca iz Sjedinjenih Država”.

Zinke, koji je služio kao sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova za vrijeme bivšeg predsjednika Trumpa, uveo je zakon pod nazivom “Zakon o zaštiti Amerikanaca od ekstremizma”.

‘Zakon o zaštiti Amerikanaca od ekstremizma’ zahtijevao bi od Ministarstva domovinske sigurnosti da se suzdrži od izdavanja viza ili davanja statusa izbjeglica, azila ili privremenog zaštićenog statusa svima koji imaju pasoš izdat od strane Palestinske uprave. Također bi ukinuo vize i status izbjeglica ili azila za svakoga kome je to odobreno 1. oktobra ili nakon toga.

Predlog zakona također direktno nalaže imigracionoj i carinskoj službi da ukloni one koji izgube svoj zakoniti status u zemlji prema novim kriterijumima.

Kao opravdanje za ovu rasističku reviziju imigracije, Zinke je u priopćenju za javnost citirao članke iz daleke 2019. koji nemaju nikakve veze s Palestincima ili čak prijetnjama Americi, kao i članke iz konzervativnih medija The Daily Mail i Fox News.

Zinkeovo obrazloženje navodi napade sirijskih izbjeglica u SAD-u i drugim zemljama, ali nijedan od Palestinaca.

Zinke se nije trudio da napravi razliku između Hamasa, kojeg je američka vlada proglasila terorističkom organizacijom, i stanovnika palestinskih teritorija, od kojih svi ne žive u Pojasu Gaze gdje Hamas djeluje.

Radikalni prijedlog zakona susponzorirali su članovi krajnje desnice u Kongresu poput Marjorie Taylor Greene, koja je ove sedmice predvodila neuspjeli pokušaj osude jedinog palestinsko-američkog člana Kongresa.

 

Ostali ko-sponzori su republikanski predstavnici Andy Biggs, Aaron Bean, Andy Harris, Scott DesJarlais, Clay Higgins, Ronny Jackson, Barry Moore, Ralph Norman i Bill Posey.

Posljednjih mjesec republikanci su koristili izraelski rat protiv Gaze kako bi pokušali deportovati ljude. Donald Trump je obećao da će oživjeti okrutnu zabranu muslimana i protjerati sve koji podržavaju Hamas.

Drugi kandidati za 2024. i članovi Kongresa obećali su slične deportacije. Ali ovo je prvi zakon koji bi tu tešku prijetnju mogao pretvoriti u stvarnost.