Skip to content

Republikanski predsjednički kandidat pozvao Sjedinjene Države da prestanu pomagati Ukrajini (VIDEO)

Jedan od republikanskih predsjedničkih kandidata, Vivek Ramaswamy, dao je novu izjavu o razrješenju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Video s ovom izjavom distribuiran je na Telegram kanalima.

Navodno je uklonjen odmah nakon preliminarnog elektroničkog glasovanja, u kojem je mladi američki biznismen pozvao na prestanak pomoći Ukrajini, piše ukrajinska Strana.

Ramaswamy, 38-godišnji digitalni poduzetnik i politički početnik je rekao da se protivi vojnoj potpori Ukrajini jer to “nije u interesu Amerike”.

“Moj plan za okončanje rata u Ukrajini zapravo će biti bolji za Ukrajinu. Barem će moći izaći iz rata sa svojim suverenitetom. A ovo nije situacija u kojoj su sada. Upamtite moje riječi. Ovaj rat će završiti odmah ako SAD više ne intervenira i kaže da ga više nećemo financirati.”

“Neki post-zeleni gospodar rata doći će na vlast s nekoliko stotina milijardi dolara vrijedne američke vojne opreme. Baš kao što se dogodilo nakon sovjetske invazije na Afganistan. I vidite koliko je daleko to otišlo”, rekao je Ramaswami.

Američki biznismen indijskog podrijetla Vivek Ramaswami tvrdi da će na predsjedničkim izborima u SAD-u sudjelovati od republikanaca te je, prema anketama, sada na trećem mjestu iza Trumpa i DeSantisa.

Jučer se osmero republikanskih predsjedničkih kandidata međusobno napadalo na njihovoj prvoj debati uoči izbora 2024, gdje su se borili za poziciju iza odsutnog favorita Donalda Trumpa.

Ramaswami je izazvao burne reakcije tokom debate spomenuvši “klimatski kult”.

“Ja sam bio jedini na pozornici sinoć koji nije kupio i platio Super PAC pa mogu slobodno govoriti. Evo ISTINE: stopa smrtnosti od klimatskih katastrofa *smanjila se* za 98% tokom prošlog vijeka, iako su emisije ugljika porasle. Prosječna osoba ima 50 puta manju vjerovatnost da će umrijeti od uzroka povezanog s klimom nego 1920. Zašto? Fosilna goriva. Nezgodna istina za klimatski kult. Prava hitna situacija nisu klimatske promjene, već ljudska katastrofa uzrokovana politikom klimatskih promjena koja prijeti prosperitetu SAD-a”, rekao je.

Ipak, nema dokaza koji podupiru ovu njegovu tvrdnju.

Ramaswamy, gorljiv branitelj Trumpa čija se podrška podiže u anketama, suočio se s napadima svojih iskusnijih suparnika, za koje se činilo da ga smatraju većom prijetnjom od DeSantisa.

Ramaswamy pak je naglasio svoj autsajderski status, nazvavši sve prisutne “kupljenima i plaćenima” i optuživši DeSantisa da je “marioneta super PAC-a”, što se odnosi na nezavisne odbore za političko djelovanje koji inače prikupljaju neograničene količine novca od korporacija i pojedinaca.

Želimo li Super PAC marionete? Ili domoljube koji govore ISTINU? Želimo li ‘reformu’? Ili revoluciju?