Skip to content

Više od 700 koza ubijeno u izraelskim napadima na jug Libana

  • Više od 700 koza ubijeno je kao rezultat tri napada koje su 8.jula izvršile izraelske okupacijske snage na planini Toura u regiji Jezzine u južnom Libanu.

Libanska državna novinska agencija (NNA) saopštila je da su izraelski avioni izveli tri napada u zoru na planinu Toura, rezultirajući jednom smrću i još jednom ozljedom, iako identiteti žrtava nisu objavljeni, a napadi su doveli do uništenja štale za koze i pastirske kuće, javlja Anadolija.

Nekoliko sati kasnije, sirijski pastir koji je radio na farmi pronađen je u dobrom stanju, navodi agencija.

Također je rečeno da su napadi doveli do smrti više od 700 koza. Očajni farmer je sakupljao svoju mrtvu stoku koja je ubijena izraelskim bombardiranjem.

Sa svoje strane, libansko ministarstvo poljoprivrede najoštrije je osudilo “prepade brutalnog izraelskog neprijatelja koji su ciljali farmu koza u Jabal Toura – regija Jezzine.”

Naglašeno je da “ovaj agresivni čin predstavlja flagrantno kršenje libanskog suvereniteta i međunarodnog prava”..

U povezanom incidentu, još jedan član Ηezbοllaha ubijen je u pograničnim sukobima s izraelskom vojskom u južnom Libanonu, objavila je skupina u ponedjeljak. Identificirali su ubijenog operativca kao Mustafu Salmana, također poznatog kao Abu Hassan, 33, ne dajući nikakve detalje o okolnostima njegove smrti.

Napetosti su porasle duž Plave linije između Ηezbοllaha i Izraela otkako je okupacijska država pokrenula svoju kampanju genocidnog bombardiranja Gaze u oktobru. Najmanje 362 pripadnika Ηezbοllaha ubijeno je od izbijanja sukoba s izraelskim snagama 8. oktobra, prema podacima Anadolije.

Nedavne eskalacije dovele su do straha da bi mogao izbiti sveobuhvatni rat, posebno s izraelskom vojskom koja je prije tjedan dana objavila da je “odobrila” operativne planove za “masivni napad” na Libana.