Skip to content
Hachiko

Rijetke fotografije Hachika, najvjernijeg psa, čija je priča rasplakala cijeli svijet

Priča o psu Hachiku je poznata cijelom svijetu, a njegova odanost postala je primjer najvjernijeg odnosa između psa i čovjeka.

Hachiko

Godine 1924. profesor Hidesaburo Ueno s Univerziteta u Tokiju, pronašao je malog, zlatno-smeđeg psa kojeg je udomio.

Hachiko

Pas po imenu Hachiko je uz profesora odrastao. Svakog dana s oduševljenjem je pratio i dočekivao profesora s posla na željezničkoj stanici.

Hachiko

Nakon što bi ispratio svog vlasnika, Hachiko se vraćao kući, a poslijepodne ponovo bi dolazio na željezničku stanicu gdje je čekao voz u kojemu će stići njemu najdraža osoba.

shibuya stanica
Shibuya stanica, na kojoj je Hachiko čekao vlasnika

I tako svakog dana, svi su navikli na Hachikovu rutinu. Međutim 1925. godine u mjesecu maju, voz je došao, svi putnici su se razišli, ali profesora nije bilo.

Hachiko

Na stanici je ostao samo pas Hachiko, čije se čekanje vlasnika pretvorilo u vječnost.

Hachiko

Profesor, Hidesaburo Ueno, je doživio srčani udar i preminuo, ali njegov pas je više od devet godina svaki dan dolazio na željezničku stanicu Shybuya iščekivajući svog profesora.

Iz dana u dan vjerno, odano, strpljivo i bezuvjetno sjedio je na istom mjestu i čekao.

Hachiko

Ubrzo se među svakodnevnim putnicima proširila priča o psu koji uzaludno čeka svoga gospodara koji više nikada neće doći.

No njegov Hachiko čekao ga je i dalje, punih devet godina, devet mjeseci i petnaest dana.

Hachiko

Iako ga je sada pazio profesorov vrtlar, Hachiko bi svakoga dana u isto vrijeme činio istu stvar, čekao bi profesora koji se nikada nije vratio.

Sve do 1932. godine, Hachiko je bio gotovo neprimjetan iako je svakoga dana čekao na istom mjestu.

Hachiko

Tada je napisan prvi novinski članak o ovom lojalnom psu i to mu je vrlo brzo donijelo slavu. Članak je napisao bivši profesorov učenik, koji je proučavao čistokrvne pse akita te je doznao da jedan takav svakoga dana čeka na istom mjestu.

Ubrzo je doznao zašto Hachiko to radi, a priča kaže da ga je učenik nakon toga redovno posjećivao. Nakon gotovo desetljeća čekanja, Hachiko je uginuo 1935. godine. Kremiran je, a njegov je pepeo položen pokraj profesorovog na groblju Aoyama.

Hachiko

Hachiko je danas poznat cijelom svijetu, a njegova ljubav postala je primjer najvjernijeg odnosa između psa i čovjeka.

Hachiko

Na 80 -tu obljetnicu Hachika, u sklopu studentskog kampusa sveučilišta na kojem je predavao profesor Ueno podignuta je statua koja prikazuje ponovni susret profesora i njegovog psa, kao simbol ujedinjenja da su konačno zajedno.

Izvor: designyoutrust

Sidebar