Skip to content

Rođak iz Austrije mi riješio sve probleme – ispao veliki čovjek

Radim već dugo godina kao prodavač bijele tehnike, zovem se Borije. Dok sam bio neoženjen i mlad, bio sam zadovoljan i nisam hteo da ga mijenjam.

Nisam fakultetsko obrazovanje da bih mogao da radim neki bolje plaćen posao. Sve se promenilo od kada sam se oženio. Venčali smo se, supruga nije ni bila zaposlena, a onda se porodila i posle dosta vremena se zaposlila kao blagajnica u marketu.

Besparica se osećala sve vreme. Imali smo dovoljno novca za račune i hranu. Niti smo mogli da uštedimo, niti smo mogli nešto da renoviramo oko kuće.

Kako su je moji sredili tako je kuća i ostala, a mi nismo baš imućni i nismo imali veliku kuću. Kao i mnoge mlade porodice ovde i mi smo se dugo mučili.

Uzimaj kredite, vraćaj rate od plate, a zatim sve ponovo. Sve tako u krug. Jednog dana nam je krov procureo od starosti i dotrajalosti.

Bila je već zima i nismo imali novca da ga promenimo. Već smo imali dva kredita. Nije nam bilo drugog rešenja nego da podignemo kredit na ime mog oca da bismo mogli brzo da zamenimo krov, inače ne znam kako bismo pregurali tu zimu.

Hvala Bogu, a i jednom od mojih rođaka koji su mi izašli u susret kad mi je bilo najpotrebnije. Čovek godinama živi sa porodicom u Austriji. Ponudio mi je da odem tamo da radim, čak mi je sredio vizu i privremeni stan. Samo je rekao: “Dođi i ništa ne brini”.

U početku sam oklevao da ostavim ženu i decu i da odem samo tako, ostavljajući ih da se sami snalaze. Posle dugog nagovaranja rođaka, odlučio sam da ipak odem.

I reći ću vam – nisam se pokajao. Da sam mogao, mnogo ranije bih napustio Srbiju. Ne samo zbog zarade, sve ostalo je drugačije i bolje nego kod nas. Ne mogu da uporedim Austriju sa Balkanom i Borijevom državom Srbijom.

Veoma sam srećan ovde, iako sada nemam mnogo slobodnog vremena, bar znam da će moja deca imati sigurnu budućnost. Nekoliko meseci sam radio ovde, bio sam, a kasnije sam sredio dokumente za porodicu i sada smo svi zajedno, supruga radi, deca idu u školu i već su navikla na novi život.

Drugačije je, viši životni standard, možete sebi priuštiti skoro sve što želite. Pre mesec dana kupili smo novi automobil. Uspeo sam da vratim kredite u Srbiji, i da mojima pošaljem nešto novca.

Obično kažemo da će pre stranac da nam pomogne nego neko naš, ali meni se dogodilo suprotno, i dalje se zahvaljujem svom rođaku na pomoći koju mi je pružio, a da nisam tražio.

Svako ko se može spasiti od siromaštva kod nas, neka slobodno ode u beli svet u potrazi za boljim životom, negde gde se vrednuje rad, prenosi srbija24.

Naravno, sve ima svoje nedostatke, ali svako od nas se trudi da omogući bolji život svojoj porodici, nije stvar samo u novcu.

Sidebar