Skip to content

Ronilac i ova riba su najbolji prijatelji više od 30 godina

U ribarskoj predaji ima puno priča. Bilo da se radi o ‘onoj koja je pobjegla’ ili ‘onoj koja je skočila pravo u čamac’, gotovo svaka priča uključuje ribara koji lovi ribu—a ne obrnuto.

Ali u zapletu koji dolazi ravno iz Disneyja, ljupki vodeni stanovnik japanskog zaljeva Tateyama zarobio je srce jednog čovjeka u prijateljstvu koje je traje više tri desetljeća.

Yoriko, azijski ovčar (kobudai na japanskom), prvi put je susreo ronioca Hiroyukija Arakawu prije više od 30 godina kada je nadgledao izgradnju podvodnih vrata šintoističkog hrama ispod površine zaljeva.

Arakawa je počeo roniti u dobi od 18 godina i dalje voli svoje boravke u dubokoj vodi. Njegovo dugogodišnje srodstvo s Yoriko svakako je jedan od vrhunaca.

“Rekao bih da se razumijemo,” rekao je Arakawa u intervjuu za Great Big Story.

Prilikom jednog ronjenja kada je Arakawa bio u posjetu, primijetio je da su Yorikina usta teško ozlijeđena. Ipak, došla ga je pozdraviti. Shvativši da neće moći uhvatiti vlastitu hranu, Arakawa je proveo sljedećih 10 dana ručno hraneći Yoriko mesom rakova koje joj je otvarao čekićem.

Srećom, Yoriko se prilično brzo oporavila od ozljeda. Nakon njezina oporavka, veza između njih kao da je postala još jača. Postali su najbolji podvodni prijatelji zauvijek.

“Nisam siguran je li to priroda kobudaija ili ne. To je vjerovatno zato što među nama postoji osjećaj povjerenja. Valjda zna da sam je spasio… da sam pomogao kad je bila teško ozlijeđena. Stoga sam ponosan što mogu to učiniti,” rekao je Arakawa za GBS .

Hiroyuki Arakawa

“U srcu imam nevjerovatan osjećaj postignuća”, zaključio je Arakawa.