Skip to content

Ruši se kao da je od kartona: Trenutak u kojem nestaje zgrada tokom zemljotresa u Turskoj!

Razoran zemljotres jačine 7 stepeni po Rihteru koji se dogodio juče sjeverno od ostrva Samos, a osjetio se i u Atini i Turskoj. Potres se dogodio nešto prije 14 časova na grčkom ostrvu Samos, 17 kilometara u moru zapadno od provincije Izmir u Turskoj.

Zemljotres je odnio više od 22 života, a najmanje 800 osoba je ροvrijeđeno. Nakon prvog potresa, uslijedila su još tri sa magnitudama 4.1, 4.2 i 4.8.

Velika materijalna šteta pričinjena je na grčkom ostrvu Samos i u Izmiru u Turskoj, a na jednom snimku se vidi kako se zgrada ruši u trenu.

Lokalni mediji javljaju o šteti na objektima i putevima dok se, prema izvještajima iz Turske, nekoliko zgrada u obalnom gradu Izmiru urušilo zbog potresa.

Ovo je snimak rušenja jedne od njih, u nastavku možete vidjeti prijenos dešavanja uživo iz Turske:

Nakon tragedije, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da izrazi sućut, dok su ministri vanjskih poslova dviju zemalja također uspostavili kontakt, pri čemu je grčka strana izrazila spremnost poslati spasilačke timove u Izmir kako bi pomogli izvući ljude iz ruševina .

“Bez obzira na naše razlike, ovo su vremena kada naši ljudi trebaju biti zajedno”, napisao je Mitsotakis na Twitteru.

RT uživo:

Rescue efforts continue after strong earthquake rattles Turkey

LIVE: Rescue efforts continue after strong earthquake rattles Turkey

Posted by RT on Friday, 30 October 2020

Sidebar