Skip to content

Rusija će Gazi dostaviti 27 tona humanitarne pomoći

Rusija je rano u četvrtak objavila da će isporučiti 27 tona humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze u jeku sukoba u regiji.

“Pomoć je organizirana po nalogu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i u ime Vlade Ruske Federacije”, stoji u priopćenju Ministarstva za izvanredne situacije te zemlje na Telegramu.

U priopćenju se navodi da je posebna letjelica poletjela iz Moskve u smjeru zračne luke El-Arish na egipatskom Sinajskom poluotoku, noseći brašno, šećer, rižu i tjesteninu.

“Ruska humanitarna pomoć bit će predana predstavnicima egipatskog Crvenog polumjeseca za isporuku u pojas Gaze”, dodaje se u priopćenju.

Gaza trenutno proživljava tešku humanitarnu krizu jer nema struje, dok vode, hrane, goriva i medicinskih potrepština ponestaje.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry prethodno je izjavio da izraelska vlada još nije omogućila otvaranje kontrolne točke Rafah iz Pojasa Gaze kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći ili izlazak državljana trećih zemalja.

Prema njegovim riječima, Rafah nije zatvoren s egipatske strane. Shukri je također rekao da je kontrolni punkt granatiran najmanje četiri puta u proteklih nekoliko dana, uključujući jednom tijekom popravka.

Ruski veleposlanik u Tel Avivu Anatolij Viktorov rekao je u utorak da Rafah ne radi, i da Moskva radi na otvaranju s Egiptom i Izraelom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva.

Prema stavu ruskog predsjednika Vladimira Putina, rješenje bliskoistočne krize moguće je samo na temelju formule “dvije države” koju je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, a koja predviđa stvaranje neovisne palestinske države unutar 1967. graniči s glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu .

Palestinsko-izraelski sukob, povezan s teritorijalnim interesima strana, desetljećima je bio izvor napetosti i borbi u regiji. Odlukom UN-a uz aktivnu ulogu SSSR- a 1947. godine utvrđeno je stvaranje dviju država – Izraela i Palestine , no stvorena je samo izraelska. Izrael, iako je deklarirao suglasnost s načelom dvije države, nije u potpunosti oslobodio palestinska područja.