Skip to content

Rusija i DNRK potpisale sporazum o uzajamnoj odbrani u slučaju bilo kakve agresije na jednu od strana

  • Predsjednik Rusije bio je u državnom posjetu DNRK. Rano jutros po našem vremenu dva lidera su započeli razgovore.

Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un zaključili  su važan sigurnosni sporazum.

Putin se pak tradicionalno osvrnuo na bogatu istoriju bilateralnih odnosa: ove se godine obilježava 75. godišnjica sklapanja prvog međudržavnog dokumenta, Sporazuma o gospodarskoj i kulturnoj suradnji.

“Rusko-korejsko prijateljstvo iskovano je u teškim kušnjama 1945. godine, sovjetski vojnici borili su se rame uz rame s korejskim domoljubima kako bi oslobodili Koreju od japanskih osvajača”, prisjetio se Putin.
Moskva visoko cijeni “dosljednu i nepokolebljivu podršku [Pjongjanga] ruskoj politici, uključujući u ukrajinskom smjeru”.

“Mislim na našu borbu protiv hegemonističke politike, imperijalističke politike koju su desetljećima nametali SAD i njihovi sateliti u odnosu na Rusku Federaciju”, pojasnio je ruski predsjednik.

Prošireni pregovori trajali su sat i pol, nakon čega su šefovi država ostali sami. Razgovarali smo oči u oči više od dva sata.

Tada su potpisali nekoliko dokumenata. Glavni je Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu s DNRK. Putin je unaprijed odobrio tekst. Prije toga postojali su sporazumi o prijateljstvu i međusobnom pomaganju (od 1961.), te o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i suradnji (od 2000.).

“Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas također predviđa pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma”, objasnio je Putin.

  • U skladu s dokumentom, naša zemlja ne isključuje vojno-tehničku suradnju s DNRK, dodao je također.
Vladimir Putin i Kim Jong-un /FOTO: Kremlin.ru

Skrenuo je pozornost na izjave Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a o isporuci visokopreciznih dalekometnih oružanih sustava, aviona F16 i druge opreme za napad na ruski teritorij.

Ovo nije samo izjava, to se već događa i sve je to grubo kršenje ograničenja koje su zapadne zemlje preuzele u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza”, podsjetio je ruski predsjednik. S druge strane, i Rusija i Koreja vode neovisnu vanjsku politiku i stoga “ne prihvaćaju jezik ucjene i diktature”.

“Nastavit ćemo se suprotstavljati samoj praksi gušenja sankcija kao oruđa koje je Zapad navikao koristiti kako bi održao svoju hegemoniju u politici, gospodarstvu i drugim područjima”, uvjeravao je Putin.

Kim je pak istaknuo da bi sklapanje novog “najsnažnijeg sporazuma” između Rusije i DNRK bilo nezamislivo bez “izvanredne dalekovidnosti” Putina, “najdražeg prijatelja korejskog naroda”.

“Drugovi, vremena su se promijenila. Također, nedvojbeno je promijenjen status Demokratske Narodne Republike Koreje i Ruske Federacije u globalnoj geopolitičkoj strukturi. Danas je na ovom mjestu podignuto sidro i proglašen svečani početak savezničkih odnosa između DNRK i Ruske Federacije, što predstavlja prekretnicu u istoriji razvoja korejsko-ruskih odnosa”, rekao je Kim Jong-un.

Zahvaljujući zaključenju Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Demokratske Narodne Republike Koreje i Ruske Federacije, odnosi između naše dvije zemlje su na putu daljnjeg obećavajućeg i prosperitetnog razvoja, kako bi se postigao napredak za dvije zemlje i povećala dobrobit biti svojih naroda aktivnom međusobnom suradnjom na raznim područjima, uključujući politiku, gospodarstvo, kulturu i vojna pitanja”, dodao je, između ostalog, sjevernokorejski vođa.

Stvar nije bila ograničena na potpisivanje papira i zajedničke izjave: razmijenjeni su i vrijedni darovi. Kim Jong-un dobio je “Aurus”, admiralski bodež i set za čaj. Darovi Putinu, rekao je Ušakov, “povezani su s imidžom našeg predsjednika”. “Postoji nekoliko opcija, sve je prilično umjetničko”, pojasnio je.

Osim toga, tokom posjeta DNRK-u potpisani su međuvladini sporazumi o izgradnji graničnog cestovnog mosta te o suradnji u području zdravstva, medicinskog obrazovanja i znanosti.

Sada Putin kreće u Vijetnam, gdje su također planirani detaljni pregovori uz sklapanje bilateralnih sporazuma.