Skip to content

Rusija dodala američkog senatora Grahama na popis ‘terorista’

Republikanski senator Lindsey Graham, koji je prošlog tjedna pozvao američku vladu da Rusiju proglasi državom sponzorom terorizma, dodan je na moskovski popis ekstremista i terorista, izvijestili su u utorak lokalni mediji, javlja RT.

Graham je unosni broj 3967, prema Federalnoj službi za financijski nadzor, ruskoj agenciji odgovornoj za popis. Baza podataka ne navodi konkretne razloge zašto su subjekti ili pojedinci uključeni.

Grahamove primjedbe došle su u nedjelju kao odgovor na vijest o smrti ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog. Govoreći za CBS-ov program Face the Nation, zakonodavac je predložio oznaku kao način da se Rusi natjeraju da “plate cijenu za ubojstvo Navaljnog”.

Ruska zatvorska služba izvijestila je da se zatvorenik, koji je služio kaznu zbog nekoliko odvojenih kaznenih presuda, srušio nakon rutinske šetnje tijekom dana. Pokušaji liječnika da mu spase život pokazali su se uzaludnim, stoji u priopćenju objavljenom u petak.

KO JE NΑVΑLNY KOJI JE ΜUSLIΜANE POREDIO S MUHAMA I ŽΟHARIMA (Video)

Za sada nisu objavljeni rezultati obdukcije. Ruska vlada navela je žurbu zapadnih političara da okrive Moskvu za njegovu smrt kao dokaz svoje pristranosti.

Graham je prošle godine pozdravio američku vojnu pomoć Ukrajini kao “najbolji novac koji smo ikada potrošili“, dok je bio u posjetu Kijevu.

Tvrdnja je u to vrijeme izazvala medijski skandal, nakon što je ured ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog uredio Grahamove izjave kako bi izgledalo kao da opisuje ubijanje Rusa od strane Ukrajinaca, što nije bio slučaj. Graham je, međutim, sugerirao da je smrt Rusa od ruku Ukrajinaca na bojnom polju dobra stvar.