Skip to content

Rusija ima projektila ‘za još tri do pet valova napada’, kažu ukrajinski obavještajci

Čini se da je Rusija od februara napravila 240 krstarećih projektila Kh-101 koji se lansiraju iz zraka, kao i oko 120 krstarećih projektila Kalibr s morskog baziranja od veljače, unatoč zapadnim sankcijama koje su imale namjeru umanjiti kapacitete Moskve za proizvodnju oružja, prema Vadymu Skibitskom, zamjeniku čelnika Ukrajine vojne obavještajne službe.

Procjena Kijeva izračunava potencijalnu mjesečnu proizvodnju Moskve od oko 40 novih projektila svaki mjesec.

U prošlotjednom intervjuu za New York Times, objavljenom 12. decembra, Skibitsky je također rekao da Rusija vjerojatno ima dovoljno projektila “za još tri do pet valova napada”, s “80-90 raketa u jednom valu”, prenosi Kyiv Independent.

Skibitskyjevi komentari dolaze tjedan dana nakon izvješća Conflict Armament Research (CAR), britanske nezavisne analitičke skupine koja prati ilegalno oružje u sukobima, od 5. decembra, koje je otkrilo da neke od krstarećih raketa koje je Rusija koristila u svojim napadima na Ukrajinu nisu proizvedene prije oktobra.

Times je tada izvijestio, citirajući jednog od istraživača iz CAR-a, da sposobnost Rusije da nastavi s proizvodnjom naprednih vođenih projektila “sugerira da je pronašla načine za nabavu poluvodiča i drugog materijala unatoč sankcijama ili da je imala značajne zalihe komponenti prije nego je počeo rat.”

Vadym Skibitski, zamjenik čelnika Ukrajine vojne obavještajne službe.

PROČITAJTE JOŠ... ‘AKO PUTIN UMRE, RAT ĆE PRESTATI’, kaže Zelenski