Skip to content

Rusija je pozvala Srbiju da razjasni svoje stajalište o isporuci oružja Oružanim snagama Ukrajine

Rusija je pozvala Srbiju da razjasni situaciju s mogućim isporukama oružja Ukrajini, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova za TV kanal RBC.

Krajem februara srpska vojna kompanija Krušik demantirala je medijske napise o isporuci raketnog streljiva Ukrajini i zamjerila autorima materijala da su narušili ugled Beograda. Proizvodni pogon koji se nalazi u gradu Valjevu jedan je od najvećih u Srbiji i u državnom je vlasništvu.

Neke publikacije su tvrdile da je kompanija iz Kanade kupovala projektile lokalne proizvodnje u zemlji, a zatim ih slala Oružanim snagama Ukrajine preko Turske i Slovačke da granatiraju Donbas, publikacije su bile popraćene navodnim kopijama dokumenata o kupnji i transportu streljiva pa čak i video snimkama.

Maria Zakharova je danas ujutro naglasila da Moskva prati informacije o navodnoj opskrbi Kijeva srpskim streljivom, ali su potrebne činjenice.

Mi smo već službeno zatražili od Beograda da razjasni taj stav, tako da sada, opet, to treba učiniti ne putem medija, ne putem telegram kanala, ne kroz curenje informacija, nego kroz službeno izneseni stav srpske strane treba otkriti činjenice. Tada će se donijeti odgovarajući zaključci, jer je to izuzetno važna tema za bilateralne odnose”, kazala je Maria.

Zakharova je pojasnila da pristigle informacije izazivaju duboku zabrinutost Rusije, to je preozbiljno pitanje, uključujući i sa stajališta rusko-srpskih odnosa.

 

Kako je krajem januara primijetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obrambena poduzeća zemlje ne prodaju svoje proizvode Ukrajini ili Rusiji, ali svijetu treba sve više oružja, a Beograd ga je spreman prodati drugim zemljama, pišu RIA novosti.