Skip to content

Rusija je pozvana na događaj UN-a u Ženevi u znak sjećanja na žrtνe hοlοkausta

UN u Ženevi pozvao je sve zemlje, uključujući Rusiju, da sudjeluju u događaju organiziranom u spomen na žrtνe hοlοkausta, rekla je na brifingu Alessandra Velucci, voditeljica odjela za komunikacije te organizacije.

“Službenik UN-a za protokol poslao je verbalnu notu svim stalnim misijama akreditiranim pri UN-u u Ženevi, uključujući ured koji ste spomenuli (Rusije – ur.)”, odgovorila je na pitanje dopisnika RIA Novosti, podsjetivši da je Rusija bila isključena iz komemoracija u Auschwitzu.

Velucci je dodala da su pozvane i sve države članice, sve nevladine organizacije, kao i novinari i javnost.

Ranije je ruski veleposlanik u Poljskoj Sergej Andrejev rekao da nije pozvan na komemorativne događaje u povodu 78. godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracijskog lοgora Auschwitz-Birkenau u Auschwitzu. Godišnjica oslobođenja Auschwitza obilježava se svake godine 27. januara. Prethodnih godina program događaja nužno je uključivao govore veleposlanika Rusije i Izraela. To se jedino nije dogodilo 2022. godine, program je znatno smanjen zbog ograničenja u vezi s korοnaνirusom koja su tada bila na snazi ​​u Poljskoj, pišu Ria novosti.

PROČITAJTE JOŠ… NEVJEROVATNO: Rusija nije pozvana na događaj kojim se obilježava oslobađanje lοgora Auschwitza u Poljskoj od strane Crvene armije