Skip to content

Rusija najavila protjerivanje više od 20 njemačkih diplomata

Moskva je odlučila uzvratiti na protjerivanje diplomata iz Berlina, iako Njemačka nije odmah potvrdila njihovo protjerivanje.

Prema RIA Novostima, broj ruskih diplomata protjeranih iz Berlina iznosio je više od 20 ljudi. Moskva zauzvrat protjeruje isti broj njemačkih diplomatskih predstavnika, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.

“Njemačke vlasti odlučile su se na još jedno masovno protjerivanje zaposlenika ruskih diplomatskih misija. <…> Snažno osuđujemo ove postupke Berlina koji nastavlja prkosno uništavati cijeli niz rusko-njemačkih odnosa, uključujući njihovu diplomatsku dimenziju”, navodi se u priopćenju ministarstva.

“Osim toga, unatoč uvjeravanjima o nespremnosti da reklamira ovu situaciju, Njemačka je o svom “pothvatu” obavijestila predstavnike medija, koje redovito koristi za organiziranje “kontroliranih curenja” i “nabacivanja” dezinformacija”, naglasilo je ministarstvo.

“Kao reakcija na neprijateljske akcije, donesena je odluka o protjerivanju njemačkih diplomata iz Rusije, kao i o značajnom ograničenju maksimalnog broja zaposlenika njemačkih diplomatskih misija u našoj zemlji”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Priopćenje / Foto: Screenshot Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije

Precizira se da je njemački veleposlanik u Moskvi G. von Geyr dobio službenu obavijest o odluci Rusije tijekom razgovora u ministarstvu 5. aprila ove godine.