Skip to content

Rusija optužuje Ukrajinu za ‘nuklearni terοrizam’

Ruski ministar obrane Sergej Shoigu rekao je da Ukrajina nastavlja granatirati nuklearnu elektranu Zaporizhzhia, namjerno stvarajući prijetnju moguće nuklearne katastrofe.

Šojgu je rekao da ruske snage poduzimaju “sve mjere” kako bi osigurale sigurnost najveće elektrane u Europi, suočene s onim što je nazvao “nuklearnim terοrizmom” iz Kijeva, izvijestio je Reuters.

Ukrajina negira da je granatirala objekt koji je pod kontrolom ruskih snaga od prvih dana rata i optužila je Rusiju da je pucala na njega.

“Naše jedinice poduzimaju sve mjere kako bi osigurale sigurnost nuklearne elektrane Zaporizhzhia”, rekao je Shoigu svojim vojnim čelnicima u konferencijskom pozivu, čiji je skraćeni prijepis objavilo ministarstvo obrane.

“Zauzvrat, kijevski režim nastoji stvoriti dojam prijetnje nuklearne katastrofe nastavljajući namjerno granatirati to mjesto”, dodao je.

Šojgu je rekao da je Ukrajina ispalila 33 granate velikog kalibra na elektranu u posljednja dva tjedna. Većinu je presrela ruska protuzračna obrana, rekao je, iako “neki i dalje pogađaju objekte koji utječu na siguran rad nuklearne elektrane”.

“Klasificiramo ove napade ukrajinskih trupa kao nuklearni terοrizam”, dodao je.

Reuters navodi da nije mogao neovisno provjeriti te tvrdnje. I Moskva i Kijev međusobno se optužuju za napade na objekt. Kijev je također optužio Moskvu da koristi tvornicu kao de facto skladište oružja.

PROČITAJTE JOŠ… CENTAR Donjecka pod stalnim granatiranjem (FOTO)

PROČITAJTE JOŠ… JOŠ JEDAN DRON NAPAO AERODROM U RUSIJI