Skip to content

Rusija pokrenula vojne zračne patrole između Sirije i Golana koju je okupirao Izrael

Prema novinskom članku Enabu Baladi, rusko Ministarstvo odbrane pokrenulo je vojne zračne patrole duž linije razdvajanja između Sirije i Golanske visoravni, koju je okupirao Izrael. Patrole se provode duž “linije Bravo” koja dijeli okupiranu Golansku visoravan između Sirije i Izraela.

Ovaj potez dolazi nakon što je rusko ministarstvo odbrane rasporedilo dvije nove tačke na okupiranom sirijskom Golanu za nadgledanje primirja između Sirije i Izraela. Ruske zračne snage započele su zračne patrole duž “linije Bravo” nekoliko dana nakon postavljanja ove dvije nove tačke.

Golanska visoravan, ranije poznata kao Sirijska visoravan je plato na granici između Izraela, Libanona, Jordana i Sirije. Plave tačke su naselja izraelskih doseljenika. Pod okupacijom je Izraela od Šestodnevnog rata sa Sirijom, 1967. godine, te ponovo 1973. godine nakon Jomkipurskog rata. Izrael ju je anektirao potkraj 1981. unatoč protivljenju Sirije i UN-a koji ondje ima promatračke snage.

Prema onome što je u četvrtak, 18. januara, izvijestila ruska novinska agencija ( TASS ), cilj patrola je praćenje situacije duž linije razgraničenja između dviju strana.

Zamjenik voditelja Ruskog centra za pomirenje (povezanog s Ministarstvom odbrane), admiral Vadim Kulit, izjavio je da je njegova zemlja uspostavila dvije vojne tačke u južnoj Siriji u pozadini sve češćih provokacija u “demilitariziranoj zoni”.

TASS je tada izvijestio da su na novim punktovima stacionirane jedinice ruske vojne policije kako bi “nadzirale prekid vatre”.

Izrael je okupirao Golansku visoravan 1967. godine, a sirijskim snagama nije dopušten ulazak u tampon zonu prema sporazumu o prekidu vatre iz 1973. godine.

Proteklih je godina sirijski režim optuživao Izrael za potporu oporbenim frakcijama na granicama okupiranog Golana, posebice u seoskom području Quneitra i njegovim susjednim područjima.

Nakon odsutnosti od više od godinu dana, Rusija je nastavila svoje vojne patrole u južnoj Siriji početkom novembra 2023., dok je ruska vojna patrola putovala južno od Quneitre između Mualaqaha i Ghadir al-Bustana, u blizini firme Safra koja pripada 90. brigadi južno od namjesništva koje pripada režimskoj vojsci.

Odsutnost i povratak Rusije

Režim je 2018. godine uz podršku Rusije vratio kontrolu nad južnom Sirijom, u to vrijeme poznato kao “sporazum o nagodbi”, koji je doveo do povlačenja teškog naoružanja iz oporbenih frakcija i premjestio one koji su odbili “nagodbu” prema posljednjem oporbenom uporištu u sjeverozapadnoj Siriji.

Tokom istog razdoblja, režimske snage vratile su se na svoje položaje u blizini granica s okupiranom Golanskom visoravni, dok se Rusija pozicionirala u područjima gubernija Quneitra i Daraa, a zatim se iz njih povukla s početkom svog rata u Ukrajini.

Avion ruske proizvodnje Suhoj Su-24 polijeće iz ruske baze Hmeimim u sirijskoj pokrajini Latakiji (Sputnik)

Rusko povlačenje s juga Sirije je tada otvorilo vrata novim sukobima između susjeda.

Krajem 2021. godine Tel Aviv je najavio planove za udvostručenje broja ilegalnih naselja na Golanu, izravno kršeći rezoluciju Opće skupštine UN-a koja zahtijeva potpuno povlačenje Izraela s okupirane Golanske visoravni.

Stalni predstavnik Kremlja pri UN-u, Vasilij Nebenzja, kritizirao je tada izraelsku okupaciju Golanske visoravni i također je uzeo za cilj izraelsko uništavanje palestinskih domova i konfiskaciju njihove imovine i zemlje na okupiranim područjima.

Godine 2019. bivši američki predsjednik Donald Trump potpisao je dekret kojim se priznaje izraelski ‘suverenitet’ nad Golanskom visoravni, što je potez koji je uvelike odbacila međunarodna zajednica.