Skip to content

Rusija povećava prihode od nafte. Njezina flota tankera u sjeni udvostručila se

Rusija povećava prihode od prodaje nafte, što dokazuje rast prevoza tankerskom flotom u sjeni. Ruski izvoznici nafte svoju naftu na glavnom tržištu u Indiji naplaćuju više nego u bilo kojem trenutku od početka rata u Ukrajini jer sve veći broj špeditera i posrednika sudjeluje u trgovini, slabeći uticaj zapadnih sankcija na Moskvu, piše Reuters.

Među ograničenjima, Sjedinjene Države i Evropska unija nametnule su gornju cijenu od 60 dolara po barelu za prodaju ruske nafte, što znači da zapadni brodari i osiguravatelji mogu sudjelovati u ruskoj trgovini naftom samo ako se nafta prodaje ispod granice cijene.

Prema agenciji, sirova nafta Urals isporučuje se indijskim rafinerijama uz popust od 3 do 3,50 dolara po barelu u odnosu na globalnu referentnu naftu Brent. Ovo je najmanji popust za Urals otkako je Reuters počeo pratiti cijene ruske nafte u Indiji početkom 2023., kada je popust dosegao 20 dolara po barelu.

Ali čak i uz ovaj mali popust, ruska nafta još uvijek je jeftinija za indijske rafinerije od konkurentskih zaliha iz zemalja kao što je Saudijska Arabija. Indijska kupnja ruske nafte dosegla je u aprilu najvišu razinu u devet mjeseci, pokazuju podaci praćenja brodova.

Smanjenje popusta pokazuje uspjeh Rusije u pronalaženju novih kupaca za svoju naftu. Indija nema sankcije protiv Moskve i postala je najveći kupac ruske sirove nafte iz mora ispred Kine i Turske nakon što su evropske rafinerije zaustavile uvoz.

  • Indija je drugi najveći svjetski uvoznik nafte nakon Kine.

Prema Lloyd’s List Intelligence, više od 630 tankera – neki stariji od 20 godina – trenutno su uključeni u transport ruske nafte, kao i sankcionirane iranske nafte. Prije rata u Ukrajini, ova takozvana flota tankera u sjeni sastojala se od oko 280-300 brodova.

“Uzimamo što više ruske nafte kako bismo uštedjeli na troškovima uvoza”, rekao je izvor agencije u jednoj od indijskih kompanija za preradu nafte.

Indijski premijer Narendra Modi obećao je jačanje energetskih veza s Rusijom.

Kineske vlasti također su obećale bliže partnerstvo s Moskvom i rekle da će energetska suradnja rasti usprkos rastućim napetostima sa Zapadom.

U proljeće su mediji naveli statistiku prema kojoj su prihodi Ruske Federacije od prodaje nafte u aprilu udvostručeni u odnosu na april prošle godine.

U međuvremenu, Turska prodaje rusku naftu, maskira je kao svoju i izvozi je u EU, donoseći tako Rusiji milijarde zarade.