Skip to content

RUSIJA PRESTAJE SUDJELOVATI U “sporazumu o žitu”

Ruska vlada pisala je Ujedinjenim narodima govoreći međunarodnom tijelu da “od danas” obustavlja na “neodređeno vrijeme” dogovor o žitu u Crnom moru koji je omogućio vitalni izvoz hrane iz okupiranih dijelova južne Ukrajine, izvještava Reuters.

Novinska agencija izvještava da je vidjela sadržaj pisma i da, nakon onoga što je Rusija rekla o napadima na njezinu mornaričku flotu u Crnom moru u kojima su sudjelovale britanske i ukrajinske snage, tvrdnje koje Ukrajinci poriču, Moskva ne može “ jamčiti sigurnost civilnih brodova” koji putuju prema uvjetima međunarodno dogovorenog sporazuma o žitu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina napala Crnomorsku flotu u blizini Sevastopolja na Krimskom poluotoku sa 16 bespilotnih letjelica u ranim jutarnjim satima u subotu, te da su “specijalci” britanske mornarice pomogli koordinirati “terοristički” napad.

Rusija je rekla da je odbila napad, uz samo manju štetu na minolovcu, ali da su brodovi koji su bili na meti bili uključeni u osiguranje žitnog koridora.

“S obzirom na terοristički čin koji je kijevski režim izveo 29. listopada uz sudjelovanje stručnjaka iz Velike Britanije protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila uključenih u jamčenje sigurnosti žitnog koridora, Ruska strana obustavlja sudjelovanje u provedbi sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka” – stoji u poruci ruskog ministarstva.

Rusija je sada zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak kako bi se raspravljalo o njezinim tvrdnjama da su napadi na njezinu crnomorsku flotu potaknuli da suspendira ugovor o žitu.