Skip to content

Rusija proizvodi tri puta više granata nego što SAD i Evropa mogu isporučiti Ukrajini – CNN

  • Čini se da je Rusija na putu da proizvede gotovo tri puta više topničkog streljiva od SAD-a i Evrope, piše CNN.

Rusija proizvodi oko 250.000 topničkog streljiva mjesečno, ili oko 3 miliona godišnje, prema procjenama obavještajnih službi NATO-a o ruskoj odbrambenoj proizvodnji koje su podijelili s CNN-om, kao i izvorima upoznatim sa zapadnim naporima da naoruža Ukrajinu. Zajedno, SAD i Evropa imaju kapacitet proizvesti samo oko 1,2 miliona streljiva godišnje za slanje u Kijev, rekao je viši zvaničnik evropske obavještajne službe za CNN.

“Ono što sada vidimo je proizvodni rat. Ishod u Ukrajini ovisi o tome koliko je svaka strana spremna voditi takav rat”, rekao je predstavnik NATO-a za TV kanal.

U Ukrajini Rusi sada troše 10.000 granata dnevno, dok se ukrajinske oružane snage u prosjeku ograničavaju na 2.000. U određenim dijelovima prednje strane, omjer volumena je čak i lošiji.

Bijela kuća želi “blago povećati proizvodnju granata” u Sjedinjenim Državama, ali potrebno financiranje još uvijek je “zamrznuto” u Kongresu. Ruske tvornice rade 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu. Istodobno, Kremlj nabavlja oružje od Irana i Sjeverne Koreje.

Američki novac za naoružavanje Ukrajine je ponestao, a republikanska oporba u Kongresu zapravo je prestala davati više, navodi publikacija.

U međuvremenu, Rusija je nedavno zauzela ukrajinski grad Avdiivku i naširoko se smatra da ima inicijativu na bojnom polju. Ukrajina se ne bori samo sa streljivom, već i sa sve većim nedostatkom ljudstva na prvim crtama.

Podsjetimo, Evropljani sada skupljaju novac za kupnju granata za Ukrajinu u trećim zemljama, jer su i sami ograničeni vlastitim tehnološkim ograničenjima.

Također, Evropa se ne može nositi s proizvodnjom granata za Ukrajinu bez opskrbe iz Kine za dobivanje baruta.

Povjerenik Evropske unije za unutarnje tržište Thierry Breton glavnim problemom smatra nedostatak sirovina za proizvodnju baruta u EU.

“Za to je potrebna određena vrsta pamuka, koji uglavnom dolazi iz Kine. Isporuka tog pamuka iz Kine je kao slučajno prekinuta prije nekoliko mjeseci”, rekao je Breton nedavno za AFP.